Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Le procès Goldman | Previously Unreleased
Herkomst
Frankrijk
Gesproken taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Cédric Kahn
Lengte
115 minuten
Genre
Drama
Cast
Arieh Worthalter, Arthur Harari, Jeremy Lewin, Christian Mazzuchini
Jaar
2023
Kijkwijzer
Grof taalgebruikGeweldvanaf 6 jaar
Vraag iemand mee

Previously Unreleased zijn films die te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar niet hier. Onterecht, dus haalt Eye Filmmuseum jaarlijks een selectie van deze pareltjes naar Nederland. De tien van dit jaar vertonen wij deze zomer.
Le procés Goldman, de verfilming van de geruchtmakende rechtszaak uit 1976 rond de Franse communist, revolutionair en crimineel Pierre Goldman, kaart meer aan dan de schuldvraag alleen.

Het levensverhaal van Pierre Goldman, zoon van Joodse verzetsstrijders, lijkt geknipt voor een biografische film. Nadat hij een jaar meevocht met Venezolaanse rebellen, keerde Goldman platzak terug in Parijs, waar hij met roofovervallen het hoofd boven water probeerde te houden. Hij werd opgepakt, verdween voor meerdere jaren achter de tralies, maar ging in beroep tegen de verdenking van een tweevoudige moord.
Regisseur Cédric Kahn beperkte zich tot een reconstructie van de legendarische rechtszaak uit 1976, waarin verbaal vuurwerk voor spektakel zorgt. Tegenover Goldmans verbale geweld stelt Kahn een onnadrukkelijke maar met vaste hand gevoerde regie, waaraan het de rechtbank zelf destijds blijkbaar ontbrak.
Le procés Goldman was de openingsfilm van de sectie Quinzaine des cinéastes op het Filmfestival van Cannes. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter.

Tickets

do 25 jul

za 27 jul

di 30 jul