Visuele of auditieve beperkingen

Filmhuis Alkmaar vindt het belangrijk dat het filmhuis voor iedereen toegankelijk is en dat ook bezoekers met een visuele of auditieve beperking kunnen genieten van de mooiste films. Dit is mogelijk  met behulp van de gratis apps Subcatch en Earcatch. In Filmhuis Alkmaar is in alle zalen ook een ringleiding aanwezig.

Subcatch: ondertiteling voor doven en slechthorenden

De Subcatch app bevat speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook dove en slechthorende mensen de film kunnen volgen, zowel in het filmhuis als thuis op de bank.

  • HOE WERKT SUBCATCH?

Installeer de Subcatch app op je smartphone of tablet. De app is zowel beschikbaar voor Android als voor iOs apparaten.

In de app of via deze link kan je zien voor welke films Subcatch wordt aangeboden. Selecteer de film of serie die je gaat kijken en download de bijbehorende ondertiteling. Kies ‘afspelen’ zodra de film of serie begint. Subcatch zorgt ervoor dat de ondertiteling precies gelijk loopt met wat er in beeld te zien is doordat de app ‘meeluistert’ met het geluid van de film. 

Meer informatie

earcatch: audiodescriptie voor blinden en slechtzienen

De Earcatch app bevat audiodescriptie voor een groot aantal films. Audiodescriptie is de techniek die onder meer film en televisie toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden. Het geluid van de film wordt aangevuld met een extra geluidsspoor. Tijdens de pauzes in de dialoog beschrijft een voice-over visuele elementen uit de film zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

  • HOE WERKT EARCATCH?

Installeer de Earcatch app op je smartphone of tablet. De app is zowel beschikbaar voor Android als voor iOs apparaten.

Via deze link kan je zien voor welke films die in het filmhuis draaien Earcatch beschibaar is. Selecteer de film die je gaat kijken en download het bijbehorende audiodescriptiebestand. Wanneer de film begint start je het afspelen van de audiodescriptie. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat de audiodescriptie en de film precies synchroon met elkaar lopen. Je luister naar de audiodescriptie via een koptelefoon of oortje. 

Meer informatie