Films & Tickets

Fallen Leaves

Aki Kaurismäki, Drama, 81 min, Finland

Deze nieuwe film van de Finse regisseur Aki Kaurismäki vertelt het verhaal over twee eenzame zielen die elkaar toevallig tegenkomen in het nachtleven van Helsinki.

Vandaag

Morgen

di 12 dec

wo 13 dec

Le-pot-au-feu

Trần Anh Hùng, Drama, 135 min, FR

De passie van chef-kok Dodin Bouffant en zijn keukenpartner Eugenie (Juliette Binoche) spat van het scherm af. Het water loopt je in de mond bij alle waanzinnige keukenscènes en je zou willen dat er geurbeeld was, of dat je kon aanschuiven. 

Vandaag

Morgen

di 12 dec

wo 13 dec

May December

Todd Haynes, Drama, 118 min, VS

Intrigerende, onderhoudende film met een geweldige cast. Actrice Elizabeth (Natalie Portman) gaat op bezoek bij de vrouw (Julianne Moore), wiens personage ze gaat spelen in een film. Deze dame heeft een interessante geschiedenis: als dertiger kreeg ze een relatie met een dertienjarige jongen, met wie ze nog steeds samen is.

Vandaag

Morgen

di 12 dec

wo 13 dec

Maestro

Bradley Cooper, Drama, 129 min, VS

Deze nieuwe film van Bradley Cooper (A Star is Born) vertelt het grootse, onbevreesde liefdesverhaal over de levenslange relatie tussen dirigent-componist Leonard Bernstein (Bradley Cooper) en Felicia Montealegrein (Carey Mulligan).

Vandaag

Morgen

di 12 dec

wo 13 dec

Das Lehrerzimmer

Ilker Çatak, Drama, 98 min, Duitsland

In dit meeslepende schoolklasdrama neemt een morele strijd over grenzen en rechtvaardigheid thrillerachtige proporties aan. De film won al verschillende Duitse filmprijzen waaronder die voor Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice én is de Duitse Oscarinzending van dit jaar.

Je verrai toujours vos visages

Jeanne Herry, Drama, 119 min, Frankrijk

Deze hoopgevende film die een belangrijk sociaal thema aansnijdt, was al een hit in Frankrijk. Je verrai toujours vos visages laat zien hoe we samen de wereld een stukje beter kunnen maken. In Frankrijk biedt het 'herstelrecht' daders en slachtoffers de mogelijkheid om in een veilige omgeving met elkaar in gesprek te gaan.

Vandaag

Morgen

di 12 dec

wo 13 dec

Callas – Paris, 1958

Tom Volf, Muziek & Film, 90 min, Frankrijk

Parijs - 19 december 1958, een nacht om nooit te vergeten: Maria Callas, de onvergetelijke diva en het gezicht van de opera in de 20e eeuw, maakt haar debuut in de Franse hoofdstad. Slechts één avond vormde de weelderige Parijse Opéra het decoor voor deze legendarische voorstelling. Nu voor het eerst in kleur, ter ere van haar 100ste jubileum: de unieke concertweergave!

Vandaag

Past Lives

Celine Song, Drama, 107 min, VS

Prachtige film over lot & liefde. Jeugdliefdes Nora en Hae Sung verliezen elkaar uit het oog als Nora’s familie van Zuid-Korea naar Canada emigreert. Ondanks wat internetcontact duurt het 24 jaar voordat ze elkaar weer ontmoeten…

Morgen

wo 13 dec

Smoke Sauna Sisterhood

Anna Hints, Documentaire, 89 min, Estland

Een visueel verbluffende documentaire over vrouwelijkheid en solidariteit met de helende kracht van een saunaritueel. Letterlijk adembenemend en een intieme, intense onderdompeling.

Coup de chance

Woody Allen, Komedie, 93 min, VS

In deze romantische thriller - Woody Allen's vijftigste productie, maar ook zijn eerste Franstalige - raken romantiek, passie en geweld met elkaar verweven. De film toont de grote invloed die toeval en geluk op ons leven hebben.

Morgen

di 12 dec

wo 13 dec

The Miracle Club

Thaddeus O'Sullivan, Komedie, 91 min, Ierland, Verenigd Koninkrijk

In het Dublin van 1968 droomt elke huisvrouw ervan om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Als vriendinnen-voor-het-leven Lily, Eileen en Dolly een een pelgrimstocht naar de heilige stad Lourdes winnen, pakken ze hun kans om zich uit te leven. Starring Dame Maggie Smith.

di 12 dec

wo 13 dec

De bezette stad

Steve McQueen, Documentaire, 256 min, Verenigd Koninkrijk

Het verleden botst met ons heden in Steve McQueens gedurfde documentaire, geïnspireerd op het boek Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. 

di 12 dec

Freda | Movies that Matter on Tour

Géssica Généus, Movies That Matter, 93 min, Frankrijk, Haïti, Benin

Krachtig, dynamisch drama over de jonge Haïtiaanse Freda. Ze wil een vredig en vervullend leven, maar in haar gewelddadige en corrupte land is dat niet gemakkelijk. Haar geliefde Yeshua wil dat ze bij hem komt wonen in het buitenland. Maar moet ze niet vechten voor haar familie en haar land?
Voorafgaand aan de film is er een inleiding, het nagesprek is met Jose van der Vossen-Magloire.*

di 12 dec

Velvet Goldmine | Focus on Todd Haynes

Todd Haynes, Drama, 118 min, Verenigde Staten

In deze film uit 1998 brengt regisseur Todd Haynes een eerbetoon aan de glamrock van begin jaren zeventig. Bij verschijning werd Velvet Goldmine onder meer genomineerd voor een Oscar voor Beste kostuumontwerp.

di 12 dec

Music for Black Pigeons | Muziek & Film

Jørgen Leth, Andreas Koefoed, Muziek & Film, 92 min, Denemarken

Voor deze bijzonder leuke, onwaarschijnlijk intieme docu volgden de makers 14 jaar lang de Deense jazzmuzikant en componist Jakob Bro. Hun doel, antwoord krijgen op de grote vraag: Wat betekent het om muzikant te zijn, muziek te maken?
Voorafgaand aan de vertoning verzorgt Dick Hovenga (initiatiefnemer van Art=Music=Art) een inleiding.*

di 12 dec

Anatomy of a Fall

Justine Triet, Drama, 152 min, Frankrijk

Dit drama van de Franse regisseur Justine Triet (44) won deze zomer in Cannes de belangrijkste festivalprijs, de Gouden Palm. Anatomy of a Fall gaat over een schrijver die probeert te bewijzen dat ze haar man niet heeft vermoord.

wo 13 dec

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Anton Corbijn, Documentaire, 101 min, Verenigd Koninkrijk

Interessant, vermakelijk documentairedebuut van fotograaf en filmmaker Anton Corbijn over twee legendarische grafisch vormgevers. In de jaren 70 maakten Storm Thorgerson en Aubrey ‘Po’ Powell van ontwerpstudio Hipgnosis te gekke albumcovers en haalden allerlei fratsen uit om die zo leuk mogelijk te maken.

wo 13 dec

The Man Without a Past | Focus on Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäki, Komedie, 94 min, Finland

Deze soms warme, soms ontroerende en vaak hilarische film uit 2002 begint met een naamloze man die per trein in Helsinki aankomt. In een park wordt hij overvallen, in elkaar geslagen en verliest hij het bewustzijn. Hoewel hij in het ziekenhuis dood wordt verklaard, gaat hij er al snel op eigen kracht vandoor en begint zijn leven helemaal opnieuw.  

wo 13 dec

do 21 dec

Perfect Days | Voorpremière

Wim Wenders, Drama, 123 min, Japan, Duitsland

Prachtige, observerende en liefdevol gemaakte film van Wim Wenders (Paris, Texas) over een WC-schoonmaker in Tokio. In zijn minibusje rijdt hij van en naar verschillende openbare toiletten en beluistert cassettebandjes met muziek uit de jaren 70.  

wo 13 dec

The Match Factory Girl | Focus on Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäki, Drama, 68 min, Finland

Deze wat nihilistische film vol bittere humor uit 1990 vertelt het verhaal van een naïeve, jonge vrouw die in een lucifersfabriek werkt en droomt van de Grote Liefde. Als Iris eindelijk haar Prince Charming ontmoet, komt ze bedrogen uit en verandert in een heuse wraakgodin.  

do 14 dec

za 23 dec

The Old Oak | Voorpremière

Ken Loach, Drama, 113 min, Verenigd Koninkrijk

Ken Loach (I, Daniel Blake; Sorry, We Missed You) heeft de sociaal-realistische film op de kaart gezet. Ook zijn nieuwste productie is een film met een groot hart en gaat over het belang van solidariteit. Mogelijk is het ook zijn laatste werk, liet de 87-jarige filmmaker onlangs weten. 

za 16 dec

zo 17 dec

wo 20 dec

Drifting Clouds | Focus on Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäki, Drama, 96 min, Finland

In deze intrigerende film over liefde, hoop en (on)geluk uit 1996 is het de vrouw die wint. Met haar praktisch inzicht redt ze zichzelf en haar man van de ondergang.    

di 19 dec

Priscilla | Cineville Speciaaltje

Sofia Coppola, Drama, 113 min, VS

De langverwachte nieuwe film van de Oscarwinnende regisseur Sofia Coppola (Lost in Translation, The Virgin Suicides), over de relatie tussen Priscilla en Elvis Presley, door de ogen van Priscilla. 

Cinevillers kunnen gratis een introducee meenemen. De actiecode volgt per mail in de week van 4 december.


wo 20 dec

Priscilla | Voorpremière

Sofia Coppola, Drama, 113 min, VS

De langverwachte nieuwe film van de Oscarwinnende regisseur Sofia Coppola (Lost in Translation, The Virgin Suicides), over de relatie tussen Priscilla en Elvis Presley, door de ogen van Priscilla. 

za 23 dec

zo 24 dec

wo 27 dec

za 30 dec

zo 31 dec

wo 3 jan

Spirited Away | Focus on Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki, Animatie, 124 min, Japan

Deze Japanse animatiefilm van Hayao Miyazaki uit 2001 over de reis van Chihiro, een 10-jarig meisje dat via een tunnel in de geestenwereld terecht komt, vertonen we ter ere van de verschijning van het nieuwe sprookje The Boy and the Heron van de Japanse meesterverteller en medeoprichter van animatiestudio Studio Ghibli.

do 28 dec

do 4 jan

Lost in Translation | Focus on Sofia Coppola

Sofia Coppola, Drama, 102 min, Verenigde Staten

In het kader van de release van Priscilla, de langverwachte nieuwe film van Sofia Coppola, vertonen we vier van haar eerdere films, waaronder Lost in Translation (2003). 

do 28 dec

zo 7 jan

do 18 jan

My Neighbor Totoro | Focus on Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki, Animatie, 86 min, Japan

Deze Japanse animatiefilm van Hayao Miyazaki uit 1988 over twee zusjes die samen met hun vader een zomer doorbrengen op het Japanse platteland, vertonen we ter ere van de verschijning van het nieuwe sprookje The Boy and the Heron van de Japanse meesterverteller en medeoprichter van animatiestudio Studio Ghibli.

za 30 dec

wo 10 jan

Princess Mononoke | Focus on Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki, Animatie, 134 min, Japan

Deze Japanse animatiefilm van Hayao Miyazaki uit 1997, over een prins die vervloekt raakt omdat hij z'n zusje helpt, vertonen we ter ere van de verschijning van het nieuwe sprookje The Boy and the Heron van de Japanse meesterverteller en medeoprichter van animatiestudio Studio Ghibli.

di 2 jan

za 6 jan

Marie Antoinette | Focus on Sofia Coppola

Sofia Coppola, Drama, 123 min, Verenigde Staten

In het kader van de release van Priscilla, de langverwachte nieuwe film van Sofia Coppola, vertonen we vier van haar eerdere films, waaronder Marie Antoinette (2006). 

di 2 jan

za 13 jan

wo 24 jan

Dearest Fiona | FA x Stedelijk Museum

Fiona Tan, Documentaire, 102 min, Nederland

In samenwerking met Stedelijk Museum Alkmaar organiseren we een speciale vertoning van Dearest Fiona, over beeldend kunstenaar Fiona Tan, die onderzoek deed naar stil, documentair archiefmateriaal van voor de jaren twintig. Voorafgaand aan de film geeft Patrick van Mil, directeur van Stedelijk Museum Alkmaar, een inleiding. 

wo 3 jan

Cineville Keuzemenu 7 januari 2024

Drama, 120 min,

Zondag 7 januari is het eerste Cineville Keuzemenu van 2024. Je kunt dit keer kiezen uit 4 films met een winters tintje. Stem mee! Tickets voor dit Cineville Keuzemenu zijn nu al te koop. Als niet-Cinevillepashouder ben je natuurlijk ook van harte welkom en meestemmen kan ook! Welke film wordt het?

zo 7 jan

Stop Making Sense | Muziek & Film

Jonathan Demme, Muziek & Film, 88 min, VS

In deze concertfilm praten de 'Talking Heads' nauwelijks, 'don't stop, and alwasy make sense'. De band gaat voor 18 songs, de tekst is duidelijk, 'the house rocks'. 
Voorafgaand aan de vertoning verzorgt Ron Bultens van platenzaak Pop Eye / Velvet een inleiding.  

ma 8 jan

Deep Rising | Movies that Matter on Tour

Matthieu Rytz, Movies That Matter, 93 min, Verenigde Staten

Het lot van de laatste ongerepte wildernis van de planeet, de diepe oceaan, wordt bedreigd nu een geheimzinnige organisatie op het punt staat massale extractie van metalen uit de zeebodem toe te staan om de energiecrisis van de wereld aan te pakken.

di 9 jan

The Virgin Suicides | Focus on Sofia Coppola

Sofia Coppola, Drama, 97 min, Verenigde Staten

In het kader van de release van Priscilla, de langverwachte nieuwe film van Sofia Coppola, vertonen we vier van haar eerdere films, waaronder The Virgin Suicides (1999). 

di 9 jan

zo 14 jan

di 23 jan

Somewhere | Focus on Sofia Coppola

Sofia Coppola, Drama, 98 min, Verenigde Staten

In het kader van de release van Priscilla, de langverwachte nieuwe film van Sofia Coppola, vertonen we vier van haar eerdere films, waaronder Somewhere (2010). 

do 11 jan

za 20 jan

do 25 jan