Filmeducatie

Scholen zijn van harte welkom in Filmhuis Alkmaar

Wij geloven dat filmeducatie de wereld van kinderen en jongeren kan vergroten. Het opent deuren naar de verbeelding en creëert begrip voor andersdenkenden. In een tijd waar alles in beeld wordt uitgedrukt, is er extra aandacht nodig voor kritisch en begrijpend kijken. Onder filmeducatie verstaan we het ervaren, creëren en analyseren van beeldcultuur.

Mediawijsheid en digitale geletterdheid zijn belangrijke skills die aan bod komen in onze educatieprogramma’s. Met onze thema’s sluiten we altijd aan op de belevingswereld van de doelgroep en en spelen we in op onderwerpen die een rol spelen in bijvoorbeeld burgerschap of een taalvak.

Voor wie

Onze focus ligt voornamelijk op het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Maar we organiseren op maat ook programma’s voor het hbo of voorschoolse educatie.  

Met de klas naar de film

Het filmhuis is op onderstaande dagen en tijden beschikbaar voor schoolvoorstellingen. Voor afwijkende dagen en tijden maken we graag een voorstel op maat. Per 15 leerlingen verwachten we één begeleider vanuit school.

  • Maandag en donderdag tussen 8.30 en 13.00 uur
  • Dinsdag , woensdag en vrijdag: tussen 8,30 en 10.30 uur
  • Kosten vertoning: € 6,50 per leerling/docent 
  • Kosten vertoning inclusief begeleide inleiding en/of nagesprek: bijkomende kosten in overleg

Dit programma kan betaald worden via het CJP cultuurbudget.


Cinekid Festival 

In de herfstvakantie organiseren we ieder jaar het Cinekid Festival voor kinderen in de leeftijd van 4 – 14 jaar. Naast heel veel leuke films, zijn er ook veel extra’s in de vorm van medialabs en workshops waar kinderen actief aan mee kunnen doen. Leuk én leerzaam! Rondom het Cinekid Festival zijn er ook speciale schoolvoorstellingen mogelijk, neem contact met ons op voor meer informatie. 

Filmsuggesties

Neem eens een kijkje in de top 100 beste kinderfilms van Cinekid: de VPRO Cinekid Top 100 met de films die je als kind echt gezien moet hebben. Of misschien een programma van korte films? Check de Korte Film Poule van EYE.

Contact 

Neem voor vragen contact met ons op via educatie@filmhuisalkmaar.nl of (072) 520 2022. 

Na school 

Zoek je verdere verdieping buiten de schoolomgeving? Check dan ook ons uitgebreide talentprogramma voor beginnende filmmakers!