Kaurismäki Retrospectief

Kaurismäki Retrospectief tijdens Filmfestival Alkmaar

De Finse regisseur Aki Kaurismäki is de maker van onze openingsfilm, Fallen Leaves. Ter gelegenheid van de release van dit tragikomische en hartverwarmende liefdesverhaal over twee eenzame zielen in Helsinki, organiseren we een retrospectief rondom de iconische filmmaker. Net als zijn nieuwe werk ademen deze drie klassiekers Kaurismäki’s onmiskenbare camerawerk, kleuren, decor, kleding en gortdroge humor.


3 Kaurismäki Klassiekers

THE MATCH FACTORY GIRL

Deze wat nihilistische film vol bittere humor uit 1990 vertelt het verhaal van een naïeve, jonge vrouw die in een lucifersfabriek werkt en droomt van de Grote Liefde. Als Iris eindelijk haar Prince Charming ontmoet, komt ze bedrogen uit en verandert in een heuse wraakgodin.   

Iris’ werk is eentonig en ze heeft onverschillige, drankzuchtige ouders. Haar liefdesleven wil ook niet vlotten, tot ze op een avond door een charmante man wordt verleid. ’s Morgens is hij ineens vertrokken, in de volle overtuiging dat hij met een prostituee te maken had. Hij wil niets meer van haar weten, ook niet als blijkt dat ze die nacht zwanger is geraakt. Iris’ wereld stort in en diep teleurgesteld besluit ze zich op een gewelddadige manier op de wereld te wreken. 

Trailer & tickets

DRIFTING CLOUDS

In deze intrigerende film over liefde, hoop en (on)geluk uit 1996 is het de vrouw die wint. Met haar praktisch inzicht redt ze zichzelf en haar man van de ondergang.  

Ilona (Kati Outinen, die eerder in Kaurismäki’s The Match Factory Girl speelde) raapt haar man Lauri op als hij dronken thuiskomt nadat hij ontslagen is. Ze kampen met drankproblemen en worstelen met de dood van een kind. Dan verspeelt Lauri ook nog hun laatste geld in het casino. Weer is zij degene die, terwijl hij uit idealisme een uitkering weigert die hem redt en een eigen restaurant begint. Zo geeft Kaurismäki op indrukwekkende wijze een psychologische schets van de Finse werkloosheid en verbeeldt op bijna emotieloze wijze het kille land waar de film zich afspeelt. 

Trailer & tickets

THE MAN WITHOUT A PAST

Deze soms warme, soms ontroerende en vaak hilarische film uit 2002 begint met een naamloze man die per trein in Helsinki aankomt. In een park wordt hij overvallen, in elkaar geslagen en verliest hij het bewustzijn. Hoewel hij in het ziekenhuis dood wordt verklaard, gaat hij er al snel op eigen kracht vandoor en begint zijn leven helemaal opnieuw.  

De man (Markku Peltola) bezit niets meer en weet niets meer: zijn geheugen functioneert niet meer. Zonder naam is hij zijn identiteit kwijt, zonder naam en geld bestaat hij niet, en kan hij werk nog een verblijfplaats vinden. Uiteindelijk vindt hij onderdak in een zeecontainer. Bij zijn pogingen om zijn leven weer op de rails te krijgen, treft hij weinig menselijke warmte. Gelukkig ontmoet hij andere daklozen en een lieve, vrouwelijke officier van het Leger des Heils. 

Trailer & tickets