Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Drawing a Line | Movies that Matter on Tour
Herkomst
India
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Sana Pana
Lengte
73 minuten
Genre
Movies That Matter
Cast
Rachita Taneja
Jaar
2023
Kijkwijzer
Vraag iemand mee

Portret van de jonge Indiase cartooniste Rachita Taneja, die zich met humor en eerlijkheid verzet tegen vervolging en censuur. In een tijd waarin de overheid steeds harder optreedt tegen de vrijheid van meningsuiting, neemt ze het op tegen de hindoe-nationalistische ideologie van de Modi-regering. Deels geanimeerd door Rachita in haar minimale, bedrieglijk eenvoudige stijl.
Voorafgaand aan deze film is er een inleiding, het nagesprek is met Devi Boerema, Zuid-Azië deskundige, voormalig correspondent in India en nu buitenlandredacteur bij de NOS.*

'Je moet een kopie van dit script naar mijn advocaat sturen,' zegt Rachita Taneja tegen de filmmaker aan het begin van Drawing a Line. De reden: Rachita kampt met juridische problemen vanwege cartoons die ze maakte over het Hooggerechtshof. Hierdoor is ze aangeklaagd voor 'minachting van de rechtbank', waarvoor ze de gevangenis in kan gaan. Haar advocaat adviseert haar met klem om deze cartoons niet te laten zien, of de inhoud ervan te bespreken, in de film. Het zijn maar plakplaatjes,' vraagt ze zich af. 'Hoe kan het hoogste gerechtshof in de grootste democratie ter wereld over mijn stick figures praten?'
Rachita's Sanitary Panels is een populaire tekenfilmserie die bekend staat om haar scherpe sociaal-politieke commentaar en die jonge, liberale Indiërs in de ban heeft. In afwachting van de uitkomst van de rechtszaak zoekt Rachita begeleiding en steun bij gelijkgestemde individuen die hun stem willen laten horen. De film verkent Rachita's innerlijke wereld en haar creatieve expressie en toont een dystopisch verhaal waarin de vrijheid van meningsuiting snel afbrokkelt.
*Devi Boerema schuift als Zuid-Azië deskundige regelmatig aan bij actualiteitenprogramma's op o.a. Radio 1. Voor haar Master 'Conflict Studies en Human Rights' deed ze onderzoek in Kasjmir naar de manieren waarop jonge vrouwen zich verzetten tegen onderdrukking. Daarvoor rondde ze een Master in Gender Studies af en werkte ze als correspondent in India voor Nederlandse en internationale media. Met Devi praten we over de belangrijkste thema's uit de documentaire.

Movies that Matter organiseert met haar On Tour-programma filmvertoningen en verdiepingsprogramma's door het hele land én online. Ze werken hierbij samen met uiteenlopende organisaties en bedrijven. De stichting organiseert onder andere ook het jaarlijkse Movies that Matter festival in Den Haag.



Tickets

di 14 mei