Terug naar het nieuwsoverzicht

Muziek & Film

23 april & 21 mei

Muziek & Film is een regelmatig terugkerende special, waarin we een film laten zien die draait om muziek: een concertregistratie, muziekfilm of -documentaire, ingeleid door een muziekkenner.

In deze serie vertonen we twee muziekfilms met The Rolling Stones in de hoofdrol: The Stones and Brian Jones op 23 april en Gimme Shelter op 21 mei. Beide films worden ingeleid door muziekkenner Ron Bulters van platenzaak Pop Eye / Velvet.

The Stones and Brian Jones

23 April

Op 14-jarige leeftijd ontmoette regisseur Nick Broomfield gitarist Brian Jones toevallig in de trein. Jones was als één van de oprichters van The Rolling Stones in 1962 op het hoogtepunt van zijn succes. De film belicht zeven turbulente jaren, tot 1969, het jaar waarin Brian Jones de band moest verlaten. Kort daarna verdronk hij in zijn zwembad. Tussen 1962 en 1969 raakte Brian Jones volkomen losgeslagen, iets wat hij zich aan het begin van zijn carrière vast niet had kunnen voorstellen. Met zijn sexappeal en charisma was hij de onbetwiste bandleider, ook al was hij geen leadzanger. Alcohol en drugs maakten hier een einde aan en halverwege de jaren ’60 vormden Mick Jagger en Keith Richards de creatieve kern van de band. De docu vertelt het persoonlijke verhaal van Brian Jones, aanvankelijk de sleutel tot het succes van een van de grootste rock ’n roll-bands ter wereld.

 

Trailer & tickets

Gimme Shelter

21 Mei

Deze documentaire uit 1970 volgt The Rolling Stones tijdens hun beruchte tournee door de Verenigde Staten in 1969. De film toont beelden van de twee laatste concerten van de tour: het concert in Madison Square garden en een week later een gratis concert in San Francisco’s Altamont Speedway.

Dat laatste concert verandert in een clash tussen 300.000 mensen van de zogenoemde ‘Love Generation’ en een tiental Hells Angels die waren ingehuurd om de orde te bewaken, met als tragisch dieptepunt de dood van de 18-jarige Meredith Hunter die met messteken om het leven werd gebracht. Slechts vier maanden na het zo vreedzame Woodstock leek het Altamont concert het einde te markeren van het liefdevolle hippietijdperk. Regisseurs David Maysles, Albert Maysles en Charlotte Zwerin waren aanwezig en hebben de gebeurtenissen op beeld vastgelegd terwijl The Rolling Stones zich door het concert heen worstelden met dat wat ze het beste doen, muziek maken. De documentaire toont beelden van de twee concerten, maar ook de reacties van de bandleden terwijl ze kijken naar de beelden van het Altamont concert. De film ging in 1971 in première op het filmfestival van Cannes en werd later dat jaar ook uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. VPRO Cinema waardeerde de documentaire destijds met vijf sterren.

Trailer & tickets