Terug naar het nieuwsoverzicht

Filmfestival Alkmaar 2024

6-10 november

Van woensdag 6 t/m zondag 10 november organiseren we vol trots de vijfde editie van Filmfestival Alkmaar (FFA), met een uitgebreid en gevarieerd programma. Tickets voor het festival zijn vanaf maandag 30 september te koop.

PANORAMAPROGRAMMA

Ons Panoramaprogramma bestaat uit 21 nieuwe films van de crème de la crème van de internationale cinema. Er zijn deze editie nieuwe films van grote filmmakers, zoals The Room Next Door van Pedro Almodóvar, Bird van Andrea Arnold, en Blitz van Steve McQueen. Er zijn sympathieke feelgoodfilms, zoals En fanfare en Le roman de Jim, en indrukwekkende debuutfilms, zoals Vingt Dieux en Le Royaume. Er zijn klassiekers, zoals Paris, Texas van Wim Wenders, er is muziek (Monsieur Aznavour), animatie (Flow), chaos in de keuken (La Cocina) en overweldigende natuur (The Outrun). 

Focusprogramma, retrospectief en masterclasses

Naast het Panoramaprogramma organiseren we twee themaprogramma’s: in het kader van de release van Bird een retrospectief met drie films van regisseur Andrea Arnold. Samen met gast-curator Shariff Nasr stelden we een Palestijns focusprogramma samen met vijf films die inzicht geven in de Palestijnse cinema. En tot slot zijn er voor beginnende filmmakers en aanstormend talent twee Masterclasses, onder leiding van regisseurs Shariff Nasr en Joren Molter. 

Tickets
  • Een kaartje voor een filmvertoning kost € 13,75 inclusief thee of koffie.
  • Het festivalprogramma is gratis toegankelijk met de Cinevillepas.

RANDPROGRAMMA’S

Tijdens FFA organiseren we bij verschillende films een randprogramma, voor meer context en verdieping. Zo komt filmjournalist Gerlinda Heywegen de films Outrun en Flow inleiden. Filmjournalist Joost Broeren maakt speciaal voor FFA video-essays bij La Cocina, The Room Next Door (van Almodóvar) en bij de films van Andrea Arnold. Shariff Nasr (El Houb) geeft een inleiding bij Mayor en 5 Broken Cameras. Bij de vertoning van My Favourite Cake vertelt filmmaker en schrijver Kaweh Modiri over Iraanse cinema. Filmproducent Filmmacht verzorgt een boeiende filmanalyse bij klassieker Paris, Texas van Wim Wenders.

Dus lees, kies, koop tickets en kom genieten van ons prachtige festivalprogramma!

MASTERCLASSES op 7 en 8 november

TIjdens FIlmfestival Alkmaar organiseren we ook twee masterclasses speciaal voor beginnende) filmmakers en young professionals met volop ruimte voor interactie, feedback, en netwerken in een intieme setting. In deze masterclasses delen filmmaker Shariff Nasr (gastprogrammeur FFA) en Joren Molter de fijne kneepjes van hun vak. De masterclasses zijn onderdeel van het Palestijnse focusprogramma en het retrospectief van Andrea Arnold. Lees hier meer over de Masterclass ‘Verbeeld je boodschap’ met Shariff Nasr op donderdag 7 november van 10.00-18.00 uur en hier voor de Masterclass ‘Ontwikkel je filmstijl’ met Joren Molter op vrijdag 8 november van 10.00-18.00 uur.


Het panoramaprogramma

ALL SHALL BE WELL

Heel mooie, ontroerende film over Angie en Pat, een welgesteld lesbisch stel van midden zestig. De twee wonen al dertig jaar samen in de flat van Pat in Hong Kong. Hoewel hun liefdevolle relatie wordt geaccepteerd door hun vrienden en familie, raakt Angie toch verwikkeld in een strijd over de erfenis als Pat onverwachts overlijdt.

BIRD

Regisseur Andrea Arnold is een van de meesters van de Britse sociaal-realistische film. In haar mooie, nieuwe productie schetst ze een authentiek, aangrijpend portret van de hedendaagse jeugd. Als de vader van de 12-jarige Bailey gaat hertrouwen, zoekt ze elders aandacht en avontuur.

Trailer & tickets

BLITZ

Deze nieuwe film van Oscar-winnaar Steve McQueen (12 Years a Slave) over menselijke veerkracht speelt zich af in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om de Duitse bombardementen op de Britse hoofdstad te ontvluchten, evacueert Rita haar zoon 9-jarige zoon George naar het platteland. Maar George is vastberaden om terug te keren naar zijn familie!

Trailer & tickets

CONCLAVE

Na de dood van de paus brengen kardinalen van over de hele wereld hun stem uit in de meest geheimzinnige verkiezing ter wereld: die van de nieuwe spirituele wereldleider. Kardinaal Lawrence (Ralph Fiennes) moet ervoor zorgen dat alles goed verloopt, ondanks zijn eigen geloofscrisis.

Trailer & tickets

EN FANFARE

In de nieuwe feelgoodfilm van regisseur Emmanuel Courcol ontdekt een gerenommeerd dirigent niet alleen dat hij geadopteerd is, maar ook dat hij een jongere broer met een uitzonderlijk muzikaal talent heeft. Hun ontmoeting is het begin van een sociaal en muzikaal avontuur. 

En fanfare toont op een gevoelige manier de kracht van vriendschap en familiebanden en laat tijdens de finale niemand onberoerd. Geen wonder dat het in september dé publieksfavoriet was op het festival Film by the Sea.

Trailer & tickets

FLOW

Wonderschone, verrassende animatiefilm voor volwassen over de avontuurlijke reis van een kat. Flow ging in première op het filmfestival in Cannes en was daar meteen een grote lieveling van publiek en pers. ‘De film geeft je het zeldzame gevoel dat je naar iets compleet nieuws kijkt’, ‘Magnifiek & Adembenemend’ en ‘De baanbrekendste animatiefilm over de natuur sinds Bambi’.

Met inleiding door filmkenner en journaliste Gerlinda Heywegen.

Trailer & tickets

GLORIA!

Dit kostuumdrama met aanstekelijke energie speelt zich af in de omgeving van Venetië, anno 1800. Het Sant’Ignazio Instituto, een oude kloosterschool voor meisjes, maakt zich op voor een bezoek van paus Pius VII. Deels in het geheim creëren vijf muzikaal getalenteerde meisjes een nieuw soort muziek die helder en krachtig is en het eeuwenoude, rigide systeem uitdaagt.

Trailer & tickets

IN LIEBE, EURE HILDE

Dit aangrijpende verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Berlijn 1942: het was de mooiste zomer ooit voor Hilde Coppie, ze is smoorverliefd op Hans en hoogzwanger. Maar te midden van al die passie schuilt groot gevaar.

 

Trailer & tickets

LA COCINA

Dit enerverende en toffe sociaal realistisch drama is een eerbetoon aan de onzichtbare helden in de keuken. De Mexicaanse regisseur Alonso Ruizpalacios brengt op meesterlijke wijze de hectiek van een New Yorkse keuken tot leven en legt tegelijkertijd de harde realiteit bloot waarmee arbeidsmigranten te maken hebben. Prachtig gefilmd in zwart-wit.

Voorafgaand aan de film vertonen we een video-essay over eten/keuken in films van filmjournalist Joost Broeren. 

Trailer & tickets

LE ROMAN DE JIM

In deze sympathieke drama-komedie komt de jonge Aymeric op een avond een voormalige collega tegen. Verpleegkundige Florence is zes maanden zwanger en single. Deze ontmoeting is het begin van tal van gelukkige jaren: Aymeric is bij de bevalling, daarna voeden Florence en hij Jim samen op. Maar dan verschijnt Christophe, Jims biologische vader, ineens op het toneel.

Trailer & tickets

LE ROYAUME

Mooie, boeiende en ook spannende film over misdaad en een vader-dochter relatie op Corisca. Het is 1995, Lesia beleeft haar eerste zomer als tiener. Op een dag stormt een man haar leven binnen, die haar meeneemt naar een afgelegen villa. Daar treft ze haar vader aan, ondergedoken, omringd door zijn clan.

Trailer & tickets

MEMORIAS DE UN CUERPO QUE ARDE

In dit krachtige vrouwenportret kijken drie vrouwen van rond de 70 terug op hun leven, waarin herinneringen, geheimen en verlangens op poëtische wijze met elkaar zijn verweven. Regisseur Antonella Sudasassi Furniss koos voor een bijzondere vorm: één actrice vertegenwoordigt hen in elke levensfase.

Trailer & tickets

MONSIEUR AZNAVOUR

Precies een eeuw nadat hij geboren werd, vertelt deze biopic de opkomst van Charles Aznavour (1924-2018), van jong jongetje tot de Franse trots die hij is geworden. De film is ontroerend en realistisch, inclusief alle tegenslagen die de iconische zanger, songwriter en acteur doorstond.

 

Trailer & tickets

MY FAVOURITE CAKE

In deze prachtige, lieve en ontroerende Iraanse film die zich afspeelt in Teheran, besluit weduwe Mahin (70) haar eenzaamheid te doorbreken en haar liefdesleven nieuw leven in te blazen. Haar ontmoeting met de vriendelijke, alleenstaande Faramarz eindigt op overgetelijke wijze…

De film van dezelfde makers als Ballad of a White Cow ging in première op het filmfestival van Berlijn en sleepte twee prijzen in de wacht. Filmmakers Maryam Moghadam en Behtash Sanaeeha waren daar niet bij omdat ze van de Iraanse autoriteiten geen toestemming kregen om te reizen, de film wordt door het regime als controversieel gezien.

Inclusief een inleiding over Iraanse Cinema door Kaweh Modiri.

Trailer & tickets

NI CHÁINES NI MÁITRES

Mooie gefilmd, meeslepend en spannende verhaal over twee tot slaaf gemaakte mensen die proberen te ontsnappen. De film speelt op Mauritius, dat in 1759 nog Île de France heette. Het was een door de Fransen gekoloniseerde stukje Afrika, dat uitgroeide tot een lucratief wingewest. De jonge Mati en haar vader Massamba werken op een suikerrietplantage, totdat Mati op een dag weet te ontsnappen. Als vervolgens een helse klopjacht op haar wordt geopend, vlucht ook haar vader.

Trailer & tickets

PARIS, TEXAS

In Paris, Texas bracht Wim Wenders (Der Himmel über Berlin) zijn scherpe oog voor het landschap naar het Amerikaanse zuidwesten. Deze diep ontroerende karakterstudie – neergepend door de Pulitzer Prize-winnende toneelschrijver Sam Shepard en bijgestaan door een inmiddels iconische score van Ry Coorder – volgt de mysterieuze, zwijgzame vagebond Travis (een indringende rol van Harry Dean Stanton). Hij probeert weer contact te leggen met zijn jonge zoon, die bij zijn broer (Dean Stockwell) in Los Angeles woont, en zijn vermiste vrouw (Nastassja Kinski).

Vanuit deze eenvoudige opzet scheppen Wenders en Shepard een aangrijpende kijk op codes van mannelijkheid en de mythe van de Amerikaanse familie, evenals een voortreffelijke visuele verkenning van een uitgestrekte, afbrokkelende wereld van ravijnen en neon (geschoten door de eigenzinnige lens van de Nederlandse meestercinematograaf Robby Müller).

Shaun Voogd van sponsor Filmmacht verzorgt bij deze klassieker een inleiding en na afloop een filmanalyse.

Trailer & tickets

SMALL THINGS LIKE THESE

Deze openingsfilm van het filmfestival in Berlijn is er een die je nog lang bijblijft. Het verhaal speelt zich af tijdens de kerstdagen van 1985 in een stadje op het Ierse platteland. Tijdens een levering aan het plaatselijke klooster stoot kolenboer Bill Furlong (Cillian Murphy) op een geheim dat hem dwingt zijn eigen verleden én de medeplichtige zwijgzaamheid van zijn stadje onder ogen te zien.

Trailer & tickets

THE OUTRUN

In deze mooie, ontroerende film die is gebaseerd is op de gelijknamige, autobiografische bestseller van Amy Liptots, keert Rona na een afwezigheid van ruim tien jaar terug naar haar huis op de afgelegen Orkney-eilanden. Het is tijd om in het reine te komen met haar verleden en terug te keren naar haar familie.
Het waanzinnige landschap en de oogstrelende natuur worden geweldig in beeld gebracht. The Outrun is dan ook beslist een film om op het grote doek te gaan zien.

Met inleiding door filmkenner en journaliste Gerlinda Heywegen.

Trailer & tickets

THE ROOM NEXT DOOR

Deze eerste Engelstalige speelfilm van de Spaanse meester Pedro Almodóvar won de hoofdprijs op het filmfestival in Venetië, de Gouden Leeuw voor Beste Film. The Room Next Door is zijn 25e speelfilm, met mooie rollen voor Julianne Moore en Tilda Swinton. Zijn nieuwste productie brak op het festival ook het ovatierecord: 18 minuten lang bleef het publiek staand klappen en juichen voor de regisseur en de twee actrices.

Voorafgaand aan de film vertonen we een video-essay van filmjournalist Joost Broeren over Pedro Almodóvar.

Trailer & tickets

VINGT DIEUX

In deze sympathieke film – bij de première tijdens het filmfestival in Cannes werd de zaal bijna afgebroken, zo enthousiast was het publiek! – eindigt het zorgeloze leventje van de 18-jarige Totone als zijn vader plotseling overlijdt.
Vingt Dieux is een hartverwarmende coming-of-age film over tegenslag, liefde, vriendschap en de minder romantische kant van het plattelandsleven.

Trailer & tickets

WHEN THE LIGHT BREAKS

De IJslandse regisseur Rúnar Rúnarsson duikt in zijn nieuwste film in het thema van verlies en het verdriet dat daaruit voortkomt. In When the Light Breaks wordt, op een lange zomerdag in Reykjavik, het leven van de jonge kunststudent Una (Elín Hall) op zijn kop gezet. Het is prachtig gefilmd, van de ene zonsondergang naar de andere, wanneer lachen verandert in huilen en schoonheid samengaat met verdriet.

Trailer & tickets