Focus on Iran

Iraans focusprogramma
Speciaal voor ons filmfestival selecteerde Beri Shalmashi een zestal prachtige Iraanse films waarin schoonheid en alledaagsheid elkaar afwisselen.
Beri Shalmashi is directeur van programmabureau Avanti en scenarist/regisseur. Ze won diverse prijzen, waaronder de Zilveren Camera voor Storytelling met Big Village over de strijd van de Koerden in Iran. Voor een aflevering van VPRO’s Frontlinie reisde ze naar de grens Irak-Iran. Ook duidt ze regelmatig actuele ontwikkelingen in de media.
Beri Shalmashi: “De lokroep van verhalen in Iran is zo groot, dat de rijkdom aan kunst groter is dan wat ons gewoonlijk bereikt. Het zit in de muziek, in de tapijtkunst, in de gedichten besloten. In alle talen die er worden gesproken, in het eten, en natuurlijk in de cinema. Deze films vertegenwoordigen stuk voor stuk een dimensie van die rijkdom. Ook zie je vanzelfsprekend krachtige, slimme vrouwen die zich pogen te verhouden tot de grote of kleine wereld waarin de film zich begeeft.”

6 Films van iraanse makers
UNTIL TOMORROW
De Iraanse Fereshteh studeert en werkt in Teheran. Ze wil graag naar de VS, maar heeft onvoldoende tijd voor een taalcursus omdat ze ook een baby van twee maanden oud heeft. En daar weten haar ouders niets vanaf…
Als zij onverwachts een bezoek aankondigen, moet Fereshteh naarstig op zoek naar een oppas. In het streng Islamitische Iran is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Fereshteh’s beste vriendin Atefeh wil wel helpen, maar kan de baby niet zelf onder haar hoede nemen. Een bevriende advocate blijkt net gearresteerd, een dokter probeert misbruik te maken van de situatie. Regisseur Ali Asgari verpakt zijn verhaal in één dag. Hij portretteert niet alleen zijn onverschrokken hoofdrolspelers, maar laat ook zien wat het betekent om een leven te leiden buiten de traditionele gezinsstructuren.
Trailer & tickets
CLOSE-UP
Originele film uit 1990 over het proces tegen een man die gearresteerd werd omdat hij zich uitgaf voor een beroemde Iraanse filmmaker. Regisseur Kiarostami volgt het proces, nadat hij er in de krant over gelezen heeft. Voor de camera ontpopt de zwendelaar zich tot een uitstekend acteur, die door Kiarostami’s film een beroemdheid wordt.
Uit ontevredenheid over zijn saaie leventje besluit een onbekende man zich voor te doen als de fameuze regisseur Mohsen Makhmalbaf en neemt zijn intrek in de woning van een rijke familie. Maar de heer des huizes twijfelt snel aan zijn identiteit. Zijn onderzoek leidt tot arrestatie van de man. Hij wordt voorgeleid en vrijgesproken dankzij de tussenkomst van… Kiarostami en zijn ploeg, terwijl de echte Makhmalbaf hem aan de poort van de gevangenis komt ophalen!
Trailer & tickets
A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT
Dit innovatieve, meeslepende speelfilmdebuut van de Iraans-Amerikaanse filmregisseur Ana Lily Amirpour uit 2014 speelt zich af in de fictieve, Iraanse spookstad ‘Bad City’. De film is opgenomen in Amerika, maar de personages spreken Farsi.
Er gebeuren vreemde dingen in Bad City, de thuisbasis van prostituees, junkies, pooiers en andere smerige zielen. ’s Nachts zwerft er een eenzame vrouwelijke vampier met wapperende chador en skateboard door de straten, die alle inwoners ziet die dan op straat rondhangen. Ze hebben er geen idee van dat ze worden gestalkt en dat er gevaar dreigt. Tot er een ongewoon liefdesverhaal opbloeit en er bloed vloeit.
Trailer & tickets
PERSEPOLIS
Deze animatiefilm uit 2007 is gebaseerd op de gelijknamige, autobiografische strips van Marjane Satrapi. Daarin vertelt ze hoe ze als klein meisje de Islamitische revolutie meemaakt. Eerst wordt deze omwenteling verwelkomd door haar familie, maar die stemming slaat om als de restricties van het regime toenemen.
Daarom wordt Marjane als tiener door haar ouders naar Europa gestuurd, maar in de Westerse cultuur kan ze evenmin aarden. Satrapi co-regisseerde zelf deze verfilming, waarin het verhaal én de doeltreffend eenvoudige tekenstijl van haar strips zijn gehandhaafd. Het resultaat is een geweldige ode aan universele jeugddromen, weerbaarheid en fantasie, die bij verschijnen onder meer bekroond werd op het Filmfestival van Cannes en het International Film Festival Rotterdam.
Trailer & tickets
GABBEH
Deze prachtige film gaat niet alleen over gabbeh (het Iraanse woord dat verwijst naar tapijtkunst), eigenlijk is het er zelf een: een met liefde gemaakt, oogstrelend werkstuk dat een hommage brengt aan het leven en de ambachten van een Nomadenstam uit het zuidoosten van Iran.
De camera stopt bij een rivieroever waar een oude vrouw een kleurrijke gabbeh, waarop twee geliefden te paard staan afgebeeld, zorgvuldig wast. Plotseling komt uit dit patroon een jonge vrouw tot leven, die haar ontroerende liefdesverhaal vertelt. Haar vader vindt namelijk telkens een reden om niet met de mysterieuze geliefde te trouwen. Uiteindelijk durft ze te ontsnappen, maar haar vader achtervolgt haar. Bij thuiskomst liegt hij tegen zijn andere dochters over de afloop, om te voorkomen dat zij een voorbeeld nemen aan hun zus.
Trailer & tickets
HALF MOON
Jaren na de val van Saddam Hoessein heeft de Koerdische zanger Mamo (Ismail Ghaffari) toestemming om een concert te geven in Iraaks Koerdistan. Hij woont echter in Iran en moet reizen om de grens over te steken. Mamo heeft 35 jaar gewacht op de kans om opnieuw op te treden in Irak en negeert het voorgevoel van zijn zoon dat hem vóór de volgende volle maan iets vreselijks staat te wachten.
Mamo roept zijn tien muzikale zonen op om hem te vergezellen – en als back-upmuzikanten te dienen – en ze beginnen aan een zware reis in een oude bus. Onderweg stoppen ze bij een dorp om een zangeres op te halen en worden aan de grens geconfronteerd met de harde Iraanse autoriteiten. Een mysterieuze vrouw genaamd Niwemang (Golshifteh Farahani) schiet hen te hulp.
Met inleiding door Beri Shalmashi.
Trailer & tickets