Terug naar het nieuwsoverzicht

Cinekid Festival 2023

24-29 oktober

Voor kids van 4-14 jaar

Het Cinekid Festival komt er weer aan! ’s Werelds grootste film- en mediafestival voor kinderen van 4-14 jaar en hun (groot)ouders! De tickets zijn vanaf 28 september te koop.

In de herfstvakantie is er ook dit jaar tijdens het Cinekid Festival weer van alles te beleven! Van 24 tot en met 29 oktober bekijk je de mooiste films, ga je op ontdekking in het MediaLab en steek je zelf de handen uit de mouwen bij de workshops. En kom op zaterdagochtend, voordat je naar de film gaat, gezellig ontbijten in je pyjama!

Kindertickets voor de Cinekid films kosten € 8,-. Voor een familieticket (4 personen) betaal je € 28,-. De ticketverkoop start 28 september om 10.00 uur. Het overzicht met de films vind je hieronder inclusief een knop om direct je tickets te bestellen. Het Cinekid Festival begint elke dag om 10.00 en duurt tot 15.00 uur. Het is de bedoeling dat kinderen altijd onder begeleiding van een volwassene naar het festival komen.

FILMS

Tijdens het Cinekid Festival zijn tien nieuwe films te zien, voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. De openingsfilm van Cinekid Festival is Jippie No More!, een nieuwe Nederlandse familiefilm van regisseur Margien Rogaar en productiehuis Juliet at Pupkin, de makers van de bekende familieserie Lampje.

MEDIALAB – IN HET FILMHUIS éN IN DE BIEB

Van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 oktober vind je in de foyer het MediaLab. Hier ontdek je interactieve kunstinstallaties, kan je de nieuwste apps en games proberen of een te gekke workshop volgen! Het MediaLab is te bezoeken van 10.00-15.00 uur. De workshops zijn gratis in combinatie met een filmkaartje. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober kan je van 11.00-13.00 uur en van 14.00-16.00 uur meedoen met de workshop Kunst Leeft! in Bibliotheek De Mare. Op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober vind je Kunst Leeft! in Bibliotheek Kennemerwaard op het Canadaplein, ook van 11.00-13.00 uur en van 14.00-16.00 uur. De workshop is vrij toegankelijk.
Scroll naar beneden om de workshops te bekijken waar je aan mee kunt doen.

DE KINDERBURGERMEESTER KOMT OOK!

Na de laatste film op zondag 29 oktober om 14.00 uur sluit de kinderburgermeester van Alkmaar, Malaika Mughal Uribe, het Cinekid Festival af met poffertjes, confetti en een glaasje kinderchampagne!

PyJamaontbijt

Op zaterdag 28 oktober beginnen we de Cinekid-dag extra leuk met een pyjamaontbijt in de foyer van 9.00-10.00 uur. Niet alleen de kinderen zijn welkom in hun pyjama, maar de (groot)ouders ook!

Het ontbijt bestaat uit 2 pannenkoekjes, een yoghurtdrankje of glas melk (voor de ouders een kopje koffie of thee), een stukje fruit en iets lekkers. Na het ontbijt kan je om 10.00 uur gezellig naar de film. Ook in je pyjama natuurlijk!

Een ontbijtticket kost € 8,50 per persoon, zowel voor kinderen als voor de (groot)ouders. De tickets bestel je via de knop hieronder. Er zijn 25 ontbijtjes beschikbaar.


De CineKid Festival films

De openingsfilm: Jippie No More (8+)

Jippie heeft twee ouders, vijf zussen en 47 chromosomen, ofwel, het Down Syndroom. Alleen zijn opa Willem neemt hem serieus en noemt hem bij zijn echte naam: Jaap Peter. Hij geeft hem de taak bij de bruiloft van Jippie’s oudste zus Gail bloemen te strooien over het trouwpaar. Jippie is vastbesloten dat te doen én zelf liefde vinden, maar het blijkt moeilijker dan hij denkt.

Trailer & tickets

Saïd & Anna (4+)

Saïd (6) en Anna (7) zijn beste vrienden uit verschillende milieus. Ze zijn dagelijks te vinden rond de Repairshop van Saïd’s ouders. Terwijl kapotte spullen daar met goed gereedschap een tweede kans krijgen, fixen de kinderen hun ‘probleempjes’ op geheel eigen, creatieve wijze.

Trailer & tickets

Rosa – de kleine bloemenfee (4+)

Animatiesprookje met liedjes en veel fantasie over de kleine bloemenfee Rosa. Ze woont woont alleen in een rozenstruik en droomt ervan een vriendje te hebben. Maar ze is bang om de struik te verlaten, tot ze op een dag de avontuurlijke vlinder Silk ontmoet. Ondanks hun verschillen raken ze bevriend. Als een gemene steentrol Silk ontvoert, moet Rosa haar angst overwinnen om haar vriend te redden.

Trailer & tickets

Klara’s gekke treinavontuur (6+)

Klara’s boerderij zit in de problemen omdat er niets wil groeien. Gelukkig heeft Albert het Varken een nanozaadje uitgevonden. Hij laat dat zien op zijn speciale high tech laboratorium trein. Helaas wordt het zaadje tijdens die reis gestolen. Klara en Gavin gaan samen met detective Agatha Chichester achter de dief aan.

Trailer & tickets

Stoere Frans en de gestolen juwelen (6+)

Komische film over Frans (uit de boekenserie Tales of Franz van Christine Nöstlinger) en twee vrienden die telkens ruzie maken. Om ze weer bij elkaar te krijgen, stelt Frans voor om als echte detectives uit te zoeken wie de inbreker is die de buurt onveilig maakt. Ze gaan enthousiast aan de slag en ontdekken zo onverwachte geheimen. Vervolg op Stoere Frans van vorig jaar.

Trailer & tickets

Disney Shorts – 100 jaar Disney (6+)

Disney bestaat 100 jaar! Ontdek 100 jaar aan magische momenten in dit speciale Disney korte filmprogramma. We laten je negen betoverende animatiefilms zien – van de wonderlijke begindagen in 1923 tot het sprankelende heden. En natuurlijk zwaaien we naar de onvergetelijke klassieker Steamboat Willie! Dompel jezelf onder in de tijdloze magie van Disney, waar de avonturen nooit oud voelen. Een feest voor de hele familie.

Trailer & tickets

De allerbeste korte films uit Nederland (6+)

Stap in de betoverende wereld van De allerbeste korte films uit Nederland! Van nieuwsgierige avonturiers tot dappere dromers – allemaal gemaakt door Nederlandse filmmakers die met hun werk over de hele wereld prijzen binnenslepen. Van glinsterende Gouden Kalveren en Oscars tot brullende Cinekid Leeuwen, deze films zijn speciaal uitgekozen voor filmfans vanaf 6 jaar.

Trailer & tickets

Dancing Queen (8+)

Feelgoodmovie over buitenbeentje Mina die er op school graag bij wil horen. Maar nog liever wil ze indruk maken op haar idool: hiphop-danser E.D. Win. Als hij naar haar stad verhuist, ziet ze haar kans schoon. Ze geeft zich op voor een door hem georganiseerde danswedstrijd, maar vergeet dat ze niet kan dansen… Dapper en met steun van haar oma doet ze haar eigen ding.

Trailer & tickets

Wallace & Gromit & the curse of the were-rabbit (8+)

Uitvinder Wallace en zijn hond Gromit staan voor een enorme uitdaging: ze moeten het mysterieuze weerkonijn dat hun stad plaagt, zien te vangen. Daar hebben ze al hun fantasie, vindingrijkheid en slimheid voor nodig. Een aanstekelijke, absurde, vriendelijke klei-animatie-horror voor de hele familie, met veel liefde en oneindig geduld gemaakt.

Trailer & tickets

Zeevonk (10+)

Als Lena’s vader verongelukt tijdens het vissen op zee, wil ze per se weten hoe zijn boot kon vergaan. Ze wordt kwaad als mensen zeggen dat hij onvoorzichtig was. Lena gelooft dat een geheimzinnig zeemonster het schip liet omslaan. Vechtend met haar verdriet gebruikt ze al haar fantasie en moed om dat monster te vinden in dit ontroerende avontuur. Zeevonk was de openingsfilm van Berlinale Generation.

Trailer & tickets


HET MEDIALAB

In de foyer van het filmhuis (én in de bieb!) vind je het MediaLab.
Hier ontdek je interactieve kunstinstallaties, kan je de nieuwste apps en games proberen of een te gekke workshop volgen! Het MediaLab is te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-15.00 uur.
Vooraf aanmelden voor de workshops is niet nodig.

Animatieplaats

Film / stop-motion / animatie / storytelling / knutselen

Samen met een professionele animator maak je een echte animatiefilm in stop-motion. Je werkt hiervoor met z’n allen op één groot vlak op de grond. Eerst bedenk je een gezamenlijk verhaal en geef je dit vorm door allerlei objecten en personages te knutselen. Daarna is het tijd om te gaan animeren en ontstaat er foto na foto een filmpje waarbij je ook tekst kunt inspreken.

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober tussen 10.00-15.00 uur in de foyer van Filmhuis Alkmaar.

Spelen met AI

AI / spelen / interactie / kunst

Tekenen met je neus
Vergeet je handen, en gebruik je neus eens om te tekenen! In dit werk volgt een camera je neus. Door die te bewegen laat je een gekleurde lijn achter op het scherm. De maker van dit werk houdt van experimenteren, en dat kun jij nu ook. Wie weet wat voor een briljante neusartiest er in je schuilt!

Maak het schilderij af met je eigen gezicht
Met motion capture kun je bewegingen van mensen kopiëren. Die techniek is hartstikke handig, als je animaties wilt maken die echt lijken. Maar hoe werkt het? Bij dit werk kun je er zelf mee experimenteren, met je mond! Daarmee probeer je de uitdrukking van een gezicht na te doen, dat op een AI-gegenereerd kunstwerk staat.

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober tussen 10.00-15.00 uur in de foyer

Sticky Cats

Multiplayer / partygame / competitief

In Sticky Cats ben je een kleverige kat die wel een visje lust. Ga het huis in, steel de vis en laat een complete chaos achter. Je kunt dit knotsgekke spel met 4 kinderen tegelijk spelen.

Bekijk hier een filmpje van het spel.

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober tussen 10.00-15.00 uur in de foyer van Filmhuis Alkmaar.

 

Cinekid DIY

Knutselen

TIjdens het Cinekid Festival kan je ook lekker komen knutselen in de foyer! Er zijn twee workshops waar je uit kunt kiezen:
In het Draaiverhaal kleur je een verhaal in dat je daarna letterlijk en figuurlijk in beweging zet.
Met de Vensterfilm maak je via een sjabloon een soort analoog GIFje. De allerkleinsten ontdekken de beginselen van animatie en met een zelfgemaakt superheldenmasker ontdek je ineens wat je met het blote oog nog niet kon zien.

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober tussen 10.00-15.00 uur in de foyer van Filmhuis Alkmaar.

 

Kunst Leeft! – Workshops in de bieb

Film / ansichtkaart / knutselen / AR

Maak je eigen interactieve videokaart
Ga zelf aan de slag en maak met papier, patronen en vormen een ansichtkaart. Deze kaart wordt de achtergrond van een videoboodschap met jou in de hoofdrol! Door inzet van Augmented Reality komt de kaart tot leven wanneer je hem scant met de app: Artivive. Gegarandeerd een verrassingseffect bij degene die deze interactieve kaart krijgt mét videoboodschap.

Op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober kan je tussen 11.00-13.00 en tussen 14.00-16.00 met deze workshop meedoen in Bibliotheek De Mare. Op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober vind je Kunst Leeft! in Bibliotheek Kennemerwaard in Alkmaar Centrum. Je kunt binnen lopen en direct meedoen. Vooraf aanmelden is niet nodig.