5 Broken Cameras | FFA
Herkomst
Palestina
Gesproken taal
Arabisch
Ondertiteling
Engels
Regie
Emad Burnat
Lengte
90 minuten
Genre
Documentaire
Cast
Emad Burnat, Mohammed Burnat, Soraya Burnat
Jaar
2011
Kijkwijzer
Vraag iemand mee

De Palestijnse landarbeider Emad Burnat heeft vijf videocamera's. Elk van deze camera's vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door Israël. In 2005 begon hij zijn omgeving te filmen: zijn familieleven, maar ook de wekelijkse protesten in Bil'in tegen Israëlische bouwwerken. Telkens als er iets gebeurt, grijpt hij instinctief naar zijn camera.

Steevast ontaarden woede en wanhoop om verloren grond en ontwortelde olijfbomen in Bil’in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever, in traangas en arrestaties. En dus in een serie kapotte camera's.
Deze docu uit 2012, die selfmade cameraman met de Israëlische regisseur Guy Davidi maakte, is meeslepend, indrukwekkend en won verschillende prijzen. In februari 2013 werd Emad Burnat op het vliegveld van LA nog enige tijd vastgehouden voordat de autoriteiten geloofden dat hij kwam voor de Oscaruitreiking – al verzilverde hij die nominatie niet.
Let op: deze film is Engels ondertiteld.

Deze film is onderdeel van het Palestijnse focusprogramma, in samenwerking met gastcurator Shariff Nasr. Voorafgaand aan de vertoning op 7 november verzorgt hij een inleiding.  
 

Tickets

do 7 nov