Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe Beeldmakers: De première

24 November

Zondag 24 november is de Première van Nieuwe Beeldmakers!

Filmhuis Alkmaar en Kunstuitleen Alkmaar organiseren dit jaar de eerste editie van dit talentontwikkelings-traject, waarin jonge kunstenaars in duo’s nieuw werk maken binnen het thema Klimaat.

De drie duo’s, bestaande uit een beeldend kunstenaar en een filmmaker, zijn afgelopen maanden aan de slag gegaan om nieuw werk te maken dat iets zegt over hun visie op de wereld om hen heen binnen het gekozen thema KLIMAAT. Elk duo maakt uiteindelijk 1 film en 1 beeldend kunstwerk dat voldoet aan het thema, maar ook herkenbaar door elkaar geïnspireerd is. Het traject is dus echt een intensieve samenwerking met een andere discipline. De opdracht is heel open gelaten, zodat de makers de ruimte krijgen om hun eigen signatuur te laten zien. De makers kregen een persoonlijke coach toegewezen die hen bijstaat in elke fase van het project.

Tijdens deze feestelijke première tonen de trotse makers hun werk en geven meer inzicht in hun proces.

Presentatie door Doeta Aartsma.

DE MAKERS

De drie duo’s bestaan dit jaar uit de volgende makers:

  • Noa Belle Boon en Teun van Ierland
  • Maaike Koster en Anastasiya Dunayevska
  • Beau Bente van de Ploeg en Mette van Blokland

Het programma
  • 13:00 Première: vertoning films + Q&A’s duo’s (Filmhuis Alkmaar)
  • 14:45 Feestelijke gezamenlijke optocht naar Kunstuitleen Alkmaar
    Onder begeleiding van indie/rockband Krappe Sokken lopen we gezamenlijk naar de Kunstuitleen. Tijdens de tocht speelt de band aangepaste versies van hun eigen nummers en covers, terwijl het publiek actief betrokken wordt.
  • 15:00 Opening expositie + borrel (Kunstuitleen Alkmaar)

Locaties

De première vindt plaats op 2 locaties. Het evenement zal starten in Filmhuis Alkmaar en verplaatsen naar Kunstuitleen Alkmaar. Het ticket biedt toegang tot beide locaties.

Filmhuis Alkmaar: Pettemerstraat 3, 1823 CW Alkmaar
Kunstuitleen Alkmaar: Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar

Tickets

Tickets kan je bestellen voor €5,- per stuk. Het ticket biedt toegang tot beide locaties.

Contact

Heb je vragen over Nieuwe Beeldmakers? Stuur dan een mailtje naar Merel Booleman – educatie@filmhuisalkmaar.nl of Marieke van Esch – info@kunstuitleenalkmaar.nl.

Noa Belle Boon

Noa haalt in haar werk inspiratie uit handwerk, huiselijkheid en het feminiene en ze is bezig met de betekenis van het woord huisvlijt. Deze thema’s zie je terug in het overmatige gebruik van kleur, patronen en verschillende materialen. Veel van de materialen zijn hergebruikt. Van stickers uit haar jeugd, tot gekregen stoffen en wol uit de kringloop.

Teun van Ierland

Teun van Ierland is een multidisciplinair kunstenaar en hij houdt zich veel bezig met de dogmatische mens. In zijn short movie stelt hij dat dan ook centraal en zoekt hij de grens op van wanneer iets nog relevant is en wanneer je ergens in doordraait.

Maaike Koster

Maaike Koster is een beeldend kunstenaar die voornamelijk expressionistisch schildert maar steeds meer beeldend gaat werken. In dit project “nieuwe beeldmakers” visualiseert ze haar visie op vervuiling. Ze maakt een kunstwerk van verschillende materialen die de balans tussen de natuur en milieuvervuiling weerspiegelt.

Anastasiya Dunayevska

Anastasiya Dunayevska komt uit Oekraïne en is een opkomende filmmaker. Ze heeft een oog voor visuele schoonheid. Ze probeert haar publiek op een unieke manier mee te nemen in haar verhalen. In haar short film richt ze zich op de problematiek van vervuiling, waarbij ze niet alleen de impact op de natuur onderzoekt, maar ook de kijker uitdaagt om na te denken over hun persoonlijke rol in het milieu.

Beau Bente van de Ploeg

Beau is een illustratief kunstenaar, die de maatschappelijke en persoonlijke emoties weerspiegelt. Ze streeft er naar herkenning op te wekken door het gebruik van symboliek. In dit project legt ze de nadruk op maatschappelijke vrijheid en onze band met de natuur.

Mette van Blokland

Mette is een digitaal maker met een interesse in film, schrijven en illustreren. Hun reis als maker vindt de oorsprong in diens studie Media and Culture, waar hen zich richtte op narratief, diverse mediavormen en het non-normatieve. Met deze achtergrond en een passie voor verhalen vertellen maakt Mette werk dat zich kenmerkt door verbeeldingskracht en een multidisciplinaire insteek

604