In het kader van Festival Budaya* vertonen we Lagu Lagu en Nusa Ina. In muziek-docu Lagu Lagu brengt Jessica Manuputty ter ere van haar voorouders Molukse liedjes ten gehore over heimwee, naar de Molukken en Ambon in het bijzonder. In de korte docu Nusa Ina vertelt Loey Tamaëla – zoon van een prominente, inmiddels overleden Molukse KNIL-militair – over de persoonlijke impact van het niet kunnen terugkeren naar het moedereiland. Een verhaal over ontworteling, strijd en verlangen.
Lagu Lagu
In 1951 werden Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen van Indonesië per boot naar Nederland verscheept. Een tijdelijk verblijf, in afwachting van een door de Nederlandse overheid in het vooruitzicht gestelde terugkeer naar het land van herkomst. Het zou een loze belofte blijken te zijn. De Molukse muzikant ‘Opa Piet’, grootvader van de bekende Molukse jazz- en popzangeres Jessica Manuputty, was een van die KNIL-militairen. Ter ere van haar voorouders en om het hun aangedane onrecht niet te vergeten stortte Jessica zich in het herdenkingsjaar 2021 op de traditionele Lagu Lagu.
Nusa Ina
De eerste Molukkers die in Nederland arriveerden waren voornamelijk militairen in dienst van het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) en hun familieleden. Hun verblijf in Nederland zou naar verwachting slechts tijdelijk zijn; ze hoopten later terug te keren naar het pas onafhankelijke Indonesië waar ze zouden strijden voor een vrije Republiek Zuid-Maluku. De Nederlandse regering dwarsboomde hun plannen om diplomatieke redenen en ontsloeg deze soldaten uit het leger. Teruggaan naar hun Molukse moedereiland, Nusa Ina, was voor hen geen optie meer.
*Festival Budaya is een Indisch-Moluks event dat we op 1 en 2 februari organiseren in samenwerking met BersaMaju. Op het programma staan speelfilms, documentaires, korte films en Q&A’s met de filmmakers. Ook is er live muziek in de foyer, Indisch eten verzorgd door Lily Enak en er is een Tjendol-bar aanwezig.