Intieme documentaire met een schat aan archiefmateriaal over Simeon ten Holt, waarin zijn tijdloze muziek en wereld tot leven komen door adembenemende uitvoeringen en verhalen van de mensen die hem het beste kenden. De componist woonde het grootste deel van zijn leven in Bergen (NH) en overleed daar in 2012.
Canto Ostinato is zijn bekendste en een van zijn mooiste composities, maar Simeon ten Holt schreef zoveel meer. Bijvoorbeeld 4 Soloduiveldansen en de Incantatie IV. In De eeuw van Simeon krijgen ook deze stukken aandacht in uitvoeringen van Hannes Minnaar, het Natalon Kwartet en het Amstel Sax Quartet. Canto wordt vertolkt door het Oer Ensemble, de originele formatie die 40 jaar geleden de allereerste opvoering voor haar rekening nam en nu bewijst hoe tijdloos de muziek van Simeon is. Ook de sprankelende uitvoering van het jonge pianoduo Scholtes en Janssens bevestigt dat.
Pianist Kees Wieringa vertelt hoe het was om decennialang met Simeon op te trekken. Hoe leefde hij, wat waren zijn drijfveren en obsessies? Ook de vrouwen die een rol in zijn leven speelden, komen aan het woord en belichten zijn karakter. Zijn tweede vrouw, Noeki Smid, bezoekt Simeons geboortehuis en de plek waar zij samen leefden. Dochter Marijn toont de Bunker, de gedwongen verblijfplaats van haar vader tijdens tijden van schaarste. Zeldzaam fotomateriaal illustreert die bizarre tijd extra. Zijn weduwe, Colette Noel, laat het sprookjesachtige huisje aan de Loudelsweg zien waar zij woonden. Uiteraard komt het Bergense natuurschoon dat Simeon zo kon inspireren ook in beeld.