Palestijns focusprogramma

Focus on palestina

Gast-curator Shariff Nasr selecteerde speciaal voor dit focusprogramma vijf films die een blik werpen op de rijkdom van de Palestijnse cinema, op de verhalen en de strijd van het Palestijnse volk, en op de historische relatie tot hun land. Op 7 november verzorgt Shariff een inleiding bij de films Mayor en 5 Broken Cameras.

5 BROKEN CAMERAS

De Palestijnse landarbeider Emad Burnat heeft vijf videocamera’s. Elk vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door Israël. In 2005 begon hij te filmen: zijn familieleven, maar ook de wekelijkse protesten in Bil’in tegen Israëlische bouwwerken. Telkens als er iets gebeurt, grijpt hij instinctief zijn camera.

Voorafgaand aan de vertoning op 7 november verzorgt Shariff Nasr een inleiding over het Palestijns focusprogramma.

Trailer & tickets

DIVINE INTERVENTION

Deze ontroerende, provocerende en wonderbaarlijk vreemde film van regisseur Elia Suleiman won bij de wereldpremière in Cannes in 2002 de grote Juryprijs. Hij toont de waanzin van het dagelijks leven in Jeruzalem zonder commentaar en met een minimum aan dialoog als absurdistisch meesterwerk met een melancholische ondertoon.

Trailer & tickets

WAJIB

In deze speelfilm uit 2017 over een buitengewone vader-zoon relatie staat niet alleen de warmte van de familiebanden centraal, maar ook de ergernissen daarover. Wajib is een intelligente en subtiele film over twee bloedverwanten die elkaar tot in de vezels weten te raken.

Trailer & tickets

MAYOR

Deze energieke, meeslepende documentaire over Musa Hadid, de christelijke burgemeester van Ramallah, geeft een pijnlijke kijk op zijn bezette stad van binnenuit. Bij verschijning in 2020 werd Mayor door de internationale pers geroemd als ‘Een openbaring’, Mixt zwarte komedie en zenuwslopende spanning’ en ‘Essentieel om te bekijken’.

Trailer & tickets

BYE BYE TIBERIAS

  1. Als jonge twintiger verliet Hiam Abbas haar Palestijnse geboortedorp Deir Hanna om haar droom te volgen: acteur worden in Europa. Ze liet haar oma, moeder en zeven zussen achter. Wel kwam ze elke zomer terug met Lina, haar in Parijs geboren dochter.
    Dertig jaar later keert dochter/filmmaker Lina Soualem – met de camera in de hand – terug naar Deir Hanna en stelt voor het eerst vragen bij de moedige, gedurfde stappen van haar moeder.
Trailer & tickets