Terug naar het nieuwsoverzicht
Festival Budaya
1 & 2 februari
Op 1 & 2 februari presenteren we Festival Budaya, een Indisch-Moluks event dat we organiseren in samenwerking met BersaMaju en Podiumcafé De Brouwerij. BersaMaju is een jonge en enthousiaste organisatie die de herinnering aan de rijke Indische geschiedenis wil behouden en de jongere generatie wil betrekken bij hun culturele erfgoed.
Op het programma staan speelfilms, documentaires, korte films en Q&A’s met de filmmakers. Ook is er live muziek in de foyer, Indisch eten verzorgd door Enak Catering en er is een Tjendol-bar aanwezig.
Programma
Zaal 1
13.00 uur Welkom door Hedwig von Ende namens Podiumcafé De Brouwerij
13.10 uur Opening door de wethouder
13.20 uur Vertoning SWEET DREAMS
15.00 uur Q&A
Zaal 2
15.30 uur Welkom namens Bersamaju
15.32 uur Vertoning INDIË VERLOREN
17.45 uur Q&A met filmmaker In-Soo Radstake
Foyer – gratis toegankelijk voor iedereen
13.00 – 19.00 Diashow van Armando Ello
18.05 – 19.05 Optreden BersaMaju Huisband
Zaal 2
19.10 uur Welkom namens BersaMaju
19.12 uur Vertoning KRUISBESTUIVING 3, PEMBAURAN SUMATRA
20.12 uur Q&A met Bie Muusze en Frans Leidelmeijer
15.00 – 19.00 Indisch/Moluks eten verzorgd door Enak Catering en er is een Tjendol Bar
Zaal 2
13.15 uur Welkom namens BersaMaju
13.17 uur Vertoning STEMMEN VAN NA-OORLOGSE GENERATIES
14.47 uur Q&A Armando Ello en Simone Berger
Zaal 2
15.30 uur Welkom namens BersaMaju
15.32 uur Vertoning LAGU LAGU
16.12 uur Q&A Joost Schricks + Jessica Manuputty
16.40 uur Vertoning NUSA INA
17.14 uur Q&A Anne-Jan Sijbrandij
Foyer – gratis toegankelijk voor iedereen
13.00 – 19.00 Diashow van Armando Ello
17.30 – 18.15 Optreden Jessica Manuputty – Lagu Lagu Songs
Zaal 1
18.20 uur Afsluiting Festival Budaya door Audrey Chin & Indisch Monument
18.32 uur Vertoning PULANG
20.00 uur Q&A Martin Schwab
15.00 – 19.00 Indisch/Moluks eten verzorgd door Enak Catering en er is een Tjendol Bar
De Festival Budaya FILMS
Indië verloren
In deze documentaire komt de kracht van representatie duidelijk tot uiting in de manier waarop de Nederlandse regering ervoor koos de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de gewelddadige nasleep ervan (1945-1950) te presenteren. Driekwart eeuw later bestaan er nog steeds concurrerende opvattingen over de gebeurtenissen.
Meer info & tickets
Kruisbestuiving 3, Pembauran Sumatra
Frans Leidelmeijer voert je langs plekken op Sumatra van wederzijdse beïnvloeding uit de geschiedenis in de toegepaste kunst en architectuur tussen Nederland en Indonesië. De belangstelling vanuit Nederland voor de cultuur uit de kolonie Nederlands-Indië begint rond 1890. Frans Leidelmeijer vertelt over de prachtige architectuur in zijn geboorteland. Gebouwen ontworpen door Nederlandse, Nederlands-Indische en Indochinese architecten die in hun stijl een mix verwerkten van Indonesische elementen met Nieuwe Kunst, art nouveau, art deco, Amsterdamse School en het Nieuwe Bouwen.
Meer info & tickets
Sweet Dreams
Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.
Meer info & tickets
Lagu Lagu + Nusa Ina
In muziek-docu Lagu Lagu brengt Jessica Manuputty ter ere van haar voorouders Molukse liedjes ten gehore over heimwee, naar de Molukken en Ambon in het bijzonder. In de korte docu Nusa Ina vertelt Loey Tamaëla – zoon van een prominente, inmiddels overleden Molukse KNIL-militair – over de persoonlijke impact van het niet kunnen terugkeren naar het moedereiland. Een verhaal over ontworteling, strijd en verlangen.
Meer info & tickets
Stemmen van naoorlogse generaties
Filmmakers Simone Berger en Armando Ello gingen op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron verwerkten hun familiegeschiedenis in hun oeuvre en kijken hierop terug. Vier anderen van de derde generatie gebruiken hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany.
Meer info & tickets
Pulang
De jong, impulsieve vader Agus (Joenoes Polnaija) neemt zijn 14-jarige puberdochter Robin in de zomervakantie mee naar zijn ouders in de Molukse wijk. Hoewel hij er zelf jarenlang niet meer is geweest, wil hij haar daar graag laten kennismaken met het vechtvliegeren, het eten, de muziek, saamhorigheid en spiritualiteit van de Molukse cultuur. Ook hij hoopt ook hun vader-dochterband te versterken. Maar onverwerkte trauma’s binnen de familie zetten hun relatie op scherp, waarbij vader en dochter steeds verder van elkaar af dreigen te drijven.
Meer info & tickets