In het kader van Festival Budaya* vertonen we Stemmen van naoorlogse generaties: hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken. Deze documentaire geeft aan de hand van interviews een stem aan naoorlogse generaties uit voormalig Nederlands-Indië.
Filmmakers Simone Berger en Armando Ello gingen op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Diverse aspecten van de doorwerking van de Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en de migratie komen aan bod. Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron verwerkten hun familiegeschiedenis in hun oeuvre en kijken hierop terug. Vier anderen van de derde generatie gebruiken hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany. Zij geven een nieuwe vorm aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken. De documentaire laat op een beeldende manier zien hoe het verleden impact kan hebben bij mensen met ‘roots’ in voormalig Nederlands-Indië. De interviews zijn aangevuld met 2D-animaties, artistieke clips en gesprekken met traumaspecialisten.
*Festival Budaya is een Indisch-Moluks event dat we op 1 en 2 februari organiseren in samenwerking met BersaMaju. Op het programma staan speelfilms, documentaires, korte films en Q&A’s met de filmmakers. Ook is er live muziek in de foyer, Indisch eten verzorgd door Lily Enak en er is een Tjendol-bar aanwezig.