Scholierenfilmfestival

Filmfestivals dóór en voor scholieren!

Het Scholieren Filmfestival (SFF) helpt middelbare scholen hun leerlingen de kans te geven hun eigen filmfestivals samen te stellen en te organiseren, in samenwerking met Filmhuis Alkmaar.

Van het filmprogramma tot marketing, van de kaartverkoop tot het ontwerpen van posters en logo’s, bij het organiseren van een festival komen zo veel verschillende dingen kijken dat elke leerling zijn eigen specifieke talent of interesse in kan zetten voor het geheel. Uiteindelijk vindt het festival natuurlijk plaats bij Filmhuis Alkmaar en zijn de medeleerlingen de bezoekers, voor wie het vaak het eerste bezoek aan een filmfestival is. 

De leerlingen worden begeleid door een projectleider van het SFF, waardoor er weinig gevraagd wordt van de school en de docenten. Het traject kan volledig betaald worden met de CJP Cultuurkaart! 

WERKWIJZE

In een traject van ongeveer acht weken (maatwerk is mogelijk), onder begeleiding van een projectleider van het Scholieren Filmfestival (SFF), organiseert een groep van tussen de 10 en 15 leerlingen van begin tot eind hun eigen filmfestival. In die tijd gaat de groep: 

  • Een festivalthema bedenken 
  • Films selecteren 
  • Een festivaltrailer maken 
  • Het festival op school promoten en tickets verkopen 
  • Passend randprogramma bedenken 
  • Posters, logo’s, kaartjes en stembiljetten ontwerpen 
  • De festivallocatie aankleden 
  • De festivaldag zelf regelen en organiseren 

Naast de projectleider komt de groep ook met andere experts in aanraking. Want wat maakt een filmfestival nu zo bijzonder als evenement? Hoe vertaal je een festivalthema naar concrete filmtitels, hoe regel je filmrechten en hoe maak je een pakkende festivaltrailer? 

Overigens is de invulling van het traject erg flexibel, en kan in overleg met de school aangepast worden. Bijvoorbeeld elke week een blokuur, of een verkort traject. 

KOSTEN & MEER INFO

De prijs voor het hele traject (inclusief alle begeleiding, gastlessen en het filmbezoek) ligt tussen de €2.750 en €4.250, afhankelijk van het aantal scholieren, en kan betaald worden met de CJP Cultuurkaart. 

Mail voor meer informatie naar educatie@filmhuisalkmaar.nl