Terug naar het nieuwsoverzicht

Muziek & Film

12 december | 8 januari

Muziek & Film is een regelmatig terugkerende special, waarin we een film laten zien die draait om muziek: een concertregistratie, muziekfilm of -documentaire, ingeleid door een muziekkenner.

Op 12 december staat Music For Black Pigeons, de docu over gitarist Jakob Bro, op het programma en op 8 januari vertonen we Stop Making Sense met de Talking Heads. Beide films starten om 21.15 uur.

Music For Black Pigeons

In Music For Black Pigeons volgen de Deense filmmakers Andreas Koefoed en Jørgen Leth vanaf 2009 14 jaar lang de Deense gitarist en componist Jakob Bro, die in die periode uitgroeide van een Deense nationale naam tot een van de meest bepalende jazzmusici van de 21ste eeuw. De documentaire volgt Bro bij albumopnames, bijzondere concerten en tours, maar de filmmakers komen ook gewoon bij hem en zijn mede-muzikanten thuis over de vloer.

Stop Making Sense

Stop Making Sense is de legendarische concertfilm van de Talking Heads uit 1984, die nu weer te zien is. Regisseur Jonathan Demme maakte eind 1983 een registratie van drie concerten van de Talking Heads in het Pantages Theater in Hollywood. De shows waren destijds ter promotie van het album Speaking in Tongues.

Music For Black Pigeons | 12 december

Voor deze bijzonder leuke, onwaarschijnlijk intieme docu volgden de makers 14 jaar lang de Deense jazzmuzikant en componist Jakob Bro. Hun doel, antwoord krijgen op de grote vraag: Wat betekent het om muzikant te zijn, muziek te maken?

Behalve aan Bro legden de makers hun existentiële vragen ook voor aan Bro’s partners, waaronder andere invloedrijke jazzspelers zoals Bill Frisell, Lee Konitz, Midori Takada. Maar de sterren van Music for Black Pigeons beantwoorden die vragen niet met woorden, maar door muziek te maken. In de studio, met de camera in de aanslag. Als de grote vragen naar de achtergrond verdwijnen, zie je vooral hoe de muzikanten – waarvan sommigen inmiddels zijn overleden – met elkaar omgaan. Hoe ze wakker worden, repeteren, opnemen, optreden en over muziek praten. Alles even poëtische wijze in beeld gebracht.

Voorafgaand aan de vertoning verzorgt Dick Hovenga (initiatiefnemer van Art=Music=Art) een inleiding.

Trailer & tickets

Stop Making Sense | 8 januari

In deze concertfilm praten de Talking Heads nauwelijks, ‘don’t stop, and always make sense’. De band gaat voor 18 songs, de tekst is duidelijk, ’the house rocks’.

David Byrne loopt op het toneel en doet een solo ‘Psycho Killer.’ Jerry Harrison, Tina Weymouth en Chris Frantz vallen hem bij met twee andere songs. Het technische team is druk bezig alles op te zetten. Dan 3 andere muzikanten en twee backup zangers vullen de band aan. Iedereen zingt, speelt, danst en rent. Er wordt van instrumenten en kleding veranderd. Byrne komt op in zijn beste kostuum. De achtergrond is vaak zwart, maar soms worden er woorden, foto’s en kindertekeningen vertoond.

Voorafgaand aan de film is er een inleiding door muziekkenner Ron Bultens van platenzaak Pop Eye / Velvet.

Trailer & tickets