Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Banel & Adama
Herkomst
Senegal, Frankrijk
Gesproken taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Ramata-Toulaye Sy
Lengte
87 minuten
Genre
Algemeen
Cast
Mamadou Diallo, Khady Mane
Vraag iemand mee

Indrukwekkende film van een geboren filmmaker: de Frans-Senegalese regisseur Ramata-Toulaye Sy maakte in de traditie van de Afrikaanse cinema een tijdloos en betoverend liefdesverhaal vol prachtige beelden en aangrijpende momenten waarin het klassieke Romeo en Julia verhaal doorklinkt.

Dit hartverscheurende liefdesverhaal speelt zich af in een afgelegen dorp in Noord-Senegal. Het noodlot slaat toe als de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt. Volgens de tradities moet zijn broer, Adama, zijn plaats innemen. Voor Banel is dit een welkome wending, want zij is van jongs af aan verliefd op Adama. Naarmate de twee onafscheidelijker worden, verzaakt Adama zijn plichten als dorpshoofd. De geliefden dromen ervan zich in een verlaten huis buiten het dorp te vestigen. Maar als een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en worden hun plannen gedwarsboomd. Met de verwoestende droogte slaat bij Banel de waanzin toe. Haar voortdurend verliefd gefluisterde mantra “Banel en Adama” krijgt meer en meer de klank van een vloek.
De Frans-Senegalese regisseur Ramata-Toulaye Sy maakt als enige debutant haar succesvolle opwachting in de competitie van Cannes in 2023; de film biedt belangrijke inzichten over gemeenschap, de rol van vrouwen en de klimaatcrisis.