Terug naar het nieuwsoverzicht

masterclass special effects in horrorfilms

Woensdagavond 28 februari


‘MAKING OF’ MET FILMMAKER RUWAN HEGGELMAN

Ken jij alle horrorfilms uit de 90’s? Ben je op zoek naar input voor jouw (gruwelijke) filmplannen? Of wil je juist tips waar je varkensdarmen perfect voor kunt inzetten? 

Filmhuis Alkmaar is woensdagavond 28 februari dé plek voor gore en horror. Filmmaker/regisseur Ruwan Heggelman gaat met moderator Sterre de Jong in gesprek over zijn passie voor horror en het gebruik van practical effects in film. In zijn prijswinnende korte film Gnomes (2022), maakte Ruwan veel gebruik van practical effects. Hoe kwam hij op het idee voor deze film? Tegen welke problemen liep hij aan en hoe heeft hij dit opgelost? Wat voor tips heeft hij voor beginnende makers?

Ruwan vertelt over het verloop van het creatief proces tijdens het maken van een horror-comedy en over het Nederlandse horrorklimaat. Aan de hand van ‘behind the scenes’ foto’s en zijn Gnomes-pop neemt hij je mee in het ontstaan van zijn concept en film.  

Na het gesprek gaan we kijken naar de klassieker Gremlins (1984), een film waar Ruwan veel inspiratie uit gehaald heeft. De masterclass begint om 18.00 uur.

PROGRAMMA

  • 18.00 – 18.04        Welkomstwoord
  • 18.04 – 18.10        Vertoning korte film Gnomes
  • 18.10 – 19.15        Masterclass special effects
  • 19.15 – 21.00        Vertoning van de film Gremlins
  • 21.00                      Borrel in de foyer. Ruwan is graag beschikbaar voor vragen.

De kosten voor de masterclass met Ruwan Heggelman zijn €17,50. Ben je student? Dan kost een ticket €7,50. Het inschrijfgeld is inclusief twee drankjes.

Kom je direct uit je werk of studie? Er is een huisgemaakte (vega) maaltijdsoep met brood en boter voor €6,50. Heb je verder nog vragen? Stuur dan een mailtje naar sylvie@filmhuisalkmaar.nl.

Bekijk hier alvast de trailers van Ruwans films: Gnomes, Beste Vrienden en Gremlins.

Over Ruwan Heggelman

Ruwan Heggelman is fictie regisseur en scenarioschrijver en studeerde in 2015 af aan de HKU met de film Beste vrienden. Deze film werd genomineerd voor een Tuschinski award voor beste afstudeerfilm.  

In zijn films belicht Ruwan graag de donkere kant van de mensheid. In de fantasierijke korte horror Gnomes komt een jonge vrouw tijdens haar dagelijkse hardloopronde per ongeluk terecht in de woonomgeving van een stam moordlustige kabouters. Momenteel werkt Ruwan aan een Amerikaanse speelfilm van Gnomes.

Over Sterre de Jong

Sterre de Jong is filmfestival professional, documentaire producent en moderator. Na gewerkt te hebben voor documentaire producenten Witfilm en Copper Views, en filmfestivals als Go Short en IDFA, startte zij in 2018 bij het Nederlands Film Festival. Sinds 2021 stuurt zij als Hoofd Professionals & Talent de industry programmering van het festival aan, waaronder het Professionals Programma, de NFF Talentdag, NFF Conferentie en de internationale showcase de Holland Film Meeting. 
Als documentaire producent produceerde zij de korte film ‘Baas in Eigen Zak (VPRO, reg: Lynn Deen). Ook werkte zij meerdere jaren als vrijwilliger voor stichting Breaking Ground en netwerkvereniging voor nieuwe makers VERS.