Terug naar het nieuwsoverzicht

Focus on Yorgos Lanthimos

Vanaf 8 februari

TWEE YORGOS LANTHIMOs klassiekers


Ter gelegenheid van de release van POOR THINGS, de nieuwe film van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, vertonen we twee van zijn klassiekers: de absurdistische, grimmige sciencefictionfilm The Lobster en The Favourite, het kostuumdrama met Olivia Colman, Emma Stone en Rachel Weisz.


The Lobster (2015)

Het verhaal van The Lobster speelt zich af in de nabije toekomst. Mensen zonder relatie worden gearresteerd en overgebracht een griezelig hotel, waar ze worden verplicht om binnen 45 dagen een passende partner te vinden.

Iedere vrijgezel gaat naarstig op zoek naar iemand met wie ze een bepaalde overeenkomst hebben, zoals een spraakgebrek, een trekkend been, bijziendheid of chronisch neusbloeden. Als ze binnen de gestelde termijn geen passende partner vinden, worden ze in een dier en losgelaten in het bos. Opmerkelijk: het genre van deze film is niet voor iedereen gelijk. The Lobster kan als komedie, drama of romantische film worden beoordeeld, maar het kan ook als horror worden gezien vanwege de absurde, sadistische straffen die worden uitgedeeld.

Trailer & tickets

The Favourite (2018)

Tijdens de Spaanse Successieoorlog vecht de invloedrijke hertogin Sarah Churchill een bittere strijd uit met de jonge dienstmeid Abigail om de favoriet van de koningin te worden. Een kostuumdrama waarin rivaliteit wordt gedreven door jaloezie en verlangen naar macht.

Begin 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hoogtijdagen. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woede-uitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Als oorlogspolitiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

De film won twee prijzen tijdens de 75ste editie van het filmfestival van Venetië. Olivia Colman won in de categorie Beste Actrice, daarnaast sleepte de film de juryprijs in de wacht.

Trailer & tickets