Terug naar het nieuwsoverzicht

Focus on Todd Haynes

Vanaf 30 november

De Amerikaanse regisseur, scenarioschrijver en filmproducent Todd Haynes (1961) was al op jonge leeftijd met film bezig. Zijn debuut was een korte film, die hij maakte toen hij nog op de middelbare school zat. Inmiddels heeft hij talloze spraakmakende, prijswinnende en soms controversiële speelfilms op zijn naam staan. Ter gelegenheid van de release van zijn nieuwste productie May December, vertonen we in retrospectief drie van zijn klassiekers: Safe, Carol en Velvet Goldmine.

Safe (1995)

In deze klassieker van Todd Haynes uit 1995 lijdt Carol (starring Julianne Moore) aan Multiple Chemical Sensitivity (MCS), een medisch controversiële diagnose. En de grote vraag is: hoe komt ze er vanaf? Waar kun je heen als het nergens veilig is?

Carol White is een huisvrouw in Los Angeles. Van de een op de andere dag wordt ze op onverklaarbare wijze ziek. Ze weet niet waardoor en ook niet welke ziekte haar in z’n greep houdt. Het blijkt dat ze plotseling allergisch is geworden voor quasi onschuldige chemicaliën die in ieder keukenkastje te vinden zijn.

Trailer & tickets

Carol (2015)

In deze klassieker van Todd Haynes uit 2015 ontstaat door een toevallige ontmoeting tussen twee vrouwen in een warenhuis in Manhattan een bijzondere vriendschap met verstrekkende gevolgen.

New York, begin jaren 50. Therese Belivet (Rooney Mara) werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol Aird (Cate Blanchett) ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over en als de onschuld van hun eerste ontmoeting vervaagt, wordt hun verbondenheid dieper. Als Carols verhouding met Therese aan het licht komt, neemt Carols echtgenoot wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Carol en Therese voelen zich gedwongen de situatie te ontvluchten en ondernemen een spontane reis door Amerika. Een onverwachte gebeurtenis gooit hun beider levens overhoop.

Trailer & tickets

Velvet Goldmine (1998)

In deze film uit 1998 brengt regisseur Todd Haynes een eerbetoon aan de glamrock van begin jaren 70. Bij verschijning werd Velvet Goldmine onder meer genomineerd voor een Oscar voor Beste kostuumontwerp.

1971: de glamrock-ster Brian Slade is op het toppunt van zijn roem. Talloze jongens en meisjes imiteren zijn extravagante stijl. Maar Slade kan niet omgaan met deze status en beraamt zijn eigen moord. Wanneer zijn fans erachter komen dat Slade niet echt vermoord is, valt zijn ster van de hemel en wordt hij vlug vergeten. 1984: Arthur, een journalist, krijgt de opdracht het verhaal van Brian Slade nog eens op te halen. Arthur was vroeger een zware fan van Brian Slade en aanvaardt de opdracht…

Trailer & tickets