Terug naar het nieuwsoverzicht

Focus on Claire Denis

Vanaf 22 februari

Twee Claire Denis klassiekers


Beide veelbekroonde films van deze Franse regisseur waren niet eerder te zien in Nederlandse filmtheaters. Nu, 25 jaar later, wordt Beau Travail toch uitgebracht (in 4K gerestaureerd). De film is bedoeld voor het grote doek, met prachtige beelden – elk shot is om in te lijsten! – en een bijzondere soudtrack. Ter ere daarvan halen we ook haar debuutfilm Chocolat (1988) naar het Nederlandse grote doek!

Beau Travail (1999)

In Beau Travail ontvouwt zich onder de meesterlijke regie van Claire Denis een hypnotiserend verhaal van onderdrukte verlangens en jaloezie, vooral gericht op de populaire nieuwkomer Sentain. Te midden van adembenemende woestijnlandschappen schildert Denis een verhaal van passie en rivaliteit. De film ademt het ritme van het militaire leven en verkent de complexiteit van mannelijke relaties binnen de strenge hiërarchie. Denis geeft zo een hele eigen draai aan Herman Melville’s Billy Budd. “A shimmering, simmering emotional desert storm of a film,” aldus The Guardian.

Trailer & tickets

Chocolat (1988)

Voor haar debuutfilm Cocolat baseerde Denis zich op haar eigen jeugd, die ze gedeeltelijk in West-Afrika doorbracht als kind van een Franse koloniale bestuurder. Kenmerkend voor Denis is de subtiele aanpak van het thema: haar film schildert in associatieve flashbacks het leven in een kolonie, waarin het witte kind de Ander is voor de Afrikaan en omgekeerd. Spaarzame dialoog, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn: Chocolat bevat alle stijlkenmerken van Denis’ latere werk.
Bij de verschijning in 1988 was deze film onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes.

Trailer & tickets