Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
The Mother of All Lies
Herkomst
Marokko
Gesproken taal
Arabisch
Ondertiteling
Engels
Regie
Asmae El Moudir
Lengte
97 minuten
Genre
Documentaire
Cast
Mohamed El Moudir, Asmae ElMoudir, Zahra Jeddaoui
Jaar
2024
Kijkwijzer
Vraag iemand mee

Hoe kan het dat de jonge Marokkaanse filmmaakster Asmae El Moudir vrijwel niets weet van haar familiegeschiedenis? Op ongebruikelijke wijze probeert ze het verleden te ontrafelen. Ze bouwt een maquette van haar woonwijk in Casablanca, waar zich dat verleden afspeelde. In die minutieus nagemaakte huizen en straten - compleet met meubilair, verlichting en poppetjes die de bewoners van toen moeten voorstellen - komt een vergeten historie tot leven.

Op inventieve wijze reconstrueert filmmaker Asmae El Moudir een pijnlijke periode uit de geschiedenis van haar geboorteland Marokko en haar familie. In een samen met haar vader in miniatuur nagebouwde set van het huis en de buurt waarin ze opgroeide, laat Asmae haar familie en buren navertellen wat er gebeurde tijdens en na de broodrellen in 1981. De Marokkaanse overheid verhoogde toen de prijzen van eerste levensbehoeftes, zoals brood, drastisch. De ongeregeldheden die daarop volgenden, werden keihard neergeslagen en kostten velen het leven.
Vooral de fragiel uitziende, maar nog zeer bijdehante oma blijkt een belangrijke en niet altijd even fraaie rol te hebben gespeeld in een tijd waarin liquidaties, arrestaties en martelingen aan de orde van de dag waren. De intieme setting van de nagebouwde miniatuurbuurt en de vragen van de filmmaker dwingen de hoofdrolspelers de gebeurtenissen te herleven. Dit leidt tot pijnlijke herinneringen, nieuwe inzichten en soms ook tot loutering.
In Cannes kreeg deze originele documentarie vorig jaar de prijs voor Beste Regie in de sectie Un certain regard.

Tickets

zo 26 mei

ma 27 mei

di 28 mei

wo 29 mei