Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
The Favourite | Focus on Yorgos Lanthimos
Herkomst
Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Yorgos Lanthimos
Lengte
120 minuten
Genre
Algemeen
Cast
Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult
Jaar
2018
Kijkwijzer
Alle leeftijden
Vraag iemand mee

Tijdens de Spaanse Successieoorlog vecht de invloedrijke hertogin Sarah Churchill een bittere strijd uit met de jonge dienstmeid Abigail om de favoriet van de koningin te worden. Een kostuumdrama waarin rivaliteit wordt gedreven door jaloezie en verlangen naar macht.
We vertonen deze klassieker van Yorgos Lanthimos ter gelegenheid van de release van zijn nieuwe film Poor Things.

Begin 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hoogtijdagen. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woede-uitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Als oorlogspolitiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.
De film won twee prijzen tijdens de 75ste editie van het filmfestival van Venetië. Olivia Colman won in de categorie Beste Actrice, daarnaast sleepte de film de juryprijs in de wacht.

Tickets

do 29 feb