Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Spoorloos (digitale restauratie)
Herkomst
Frankrijk, Nederland
Gesproken taal
Frans, Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Regie
George Sluizer
Lengte
107 minuten
Genre
Thriller
Cast
Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets, Johanna Ter Steege
Jaar
1988
Kijkwijzer
Grof taalgebruikvanaf 12 jaarAngst
Vraag iemand mee

In George Sluizers spannende, Gouden Kalf-winnende psychothriller verdwijnt een jonge vrouw (Johanna ter Steege) tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk. Na de release in 1988 werd Spoorloos een klassieker en is nu gerestaureerd in 4K.

Nederlands beste psychothriller is de verfilming van Tim Krabbé’s roman Het gouden ei en werd door Stanley Kubrick 'de angstwekkendste film die ik ooit heb gezien' genoemd. Geen gering compliment van de maker van The Shining.
Tijdens hun vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex (Gene Bervoets) zijn verloofde Saskia (Johanna ter Steege) even uit het oog tijdens een stop bij een benzinepomp. Ze is spoorloos verdwenen.
De film werd eerder in 2K gerestaureerd en is dankzij Eye nu te zien in 4K. Spoorloos is een gekruist portret: het draait tegelijkertijd om de psychologie van de dader en de wanhopige obsessie van Rex die per se wil weten wat er met Saskia is gebeurd. Het is een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning, met een ijzingwekkende ontknoping.
Spoorloos, met muziek van Henny Vrienten, was Sluizers internationale doorbraak. In Amerika werd hij door critici als ‘Hitchcock-waardig’ werd beschouwd, waardoor hij er vier jaar later de remake The Vanishing (1993) mocht maken. Voor debuterend actrice Johanna ter Steege leidde het succes van Spoorloos tot een internationale carrière.

Tickets

di 25 jun

wo 26 jun