Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Samsara
Herkomst
Spanje, Laos
Gesproken taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Lois Patiño
Lengte
113 minuten
Genre
Drama
Cast
Amid Keomany, Juwairiya Idrisa Uwesu, Simone Milavanh
Jaar
2023
Kijkwijzer
vanaf 16 jaar
Vraag iemand mee

Mooi gemaakte, bijzondere film die doet denken aan de spirituele docu Down to Earth (2015). In het eerste deel van Samsara volgen we een aantal monniken in Laos, in het tweede deel een meisje op Zanzibar. Het verband zit in de titel van de film, die verwijst naar de cyclus van het leven.
Let op: in deze film komen snelle, flikkerende beelden voor. Ben je hier gevoelig voor, dan kan duizeligheid en/of epilepsie optreden. Houd hier alsjeblieft rekening mee.

In het Sanskriet betekent Samsara in cirkels ronddraaien en verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Lois Patiño's film voert van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar en begeleidt een ziel op doorreis van het ene lichaam naar het andere.
In Laos wonen en studeren tientallen monniken in prachtige boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Als de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. Om deze reis te voltooien, moet je je te laten meeslepen door licht en geluid. Met een wervelwind van geluiden en kleuren, flitsend in verschillende snelheden, bombardeert Patiño de zintuigen van de kijker op een bijzondere en indrukwekkende manier. Deel twee van de film speelt op Zanzibar, Tanzania waar de Islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie.

'De Spaanse regisseur Lois Patiño doet het gewoon: een filmervaring creëren die van de bioscoopzaal een meditatieruimte maakt'

de Volkskrant

'Zowel een spirituele reis als een media-archeologische zoektocht'

NRC

'Patiño benut het medium ten volle en buigt zo onze angst voor de dood om in verwondering en ontzag'

Filmtotaal

Tickets

Vandaag

ma 26 feb

di 27 feb