Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Only the River Flows
Herkomst
China
Gesproken taal
Chinees
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Shujun Wei
Lengte
102 minuten
Genre
Drama
Cast
Yilong Zhu, Chloe Maayan
Jaar
2023
Kijkwijzer
vanaf 12 jaarDrugs- en/of alcoholmisbruikAngst
Vraag iemand mee

In het landelijke China van de jaren 90 wordt het lichaam van een vrouw gevonden bij een rivier. Hoofdinspecteur Ma Zhe krijgt de leiding over het onderzoek naar deze ogenschijnlijk eenvoudige moordzaak en er vindt al snel een arrestatie plaats. Niets blijkt wat het lijkt: "Het lot is alle waarheid die we niet kunnen zien."

Ma Zhe's superieuren feliciteren hem, maar verschillende aanwijzingen en meerdere moorden dwingen hem om dieper te graven. Ondanks het bevel van zijn meerderen dit niet te doen blijft hij de zaak onderzoeken. Hij raakt steeds meer verwikkeld in iets wat zijn gevoel van realiteit uitdaagt en zijn obsessie neemt toe.
Ma Zhe volgt een hoofdverdachte die in verband wordt gebracht met het slachtoffer, maar steeds aan hem ontsnapt. Andere aanwijzingen leggen onbedoeld de verborgen levens van de gemeenschap bloot - of het nu gaat om een illegale affaire tussen twee poëzieliefhebbers, of een travestiet die zijn identiteit probeert te verbergen voor het publiek.
Only the River Flows is de derde speelfilm van WEI Shujun en was in China al een groot succes. Minder dan een maand na de bioscooprelease behoorde de film al tot een van China’s best verdienende arthousefilms. Door de combinatie van de korrelige 16 mm-textuur en veel regen en mist, past de film helemaal in het neo-noir genre.
De film is gebaseerd op de korte roman Mistakes by the River van de beroemde Chinese schrijver YU Hua. Het moordonderzoek verandert in een onderzoek naar de geest, waarbij het publiek wordt achtergelaten om te ontdekken wat echt is en wat niet in een absurde wereld.

'De grens tussen waan en werkelijkheid lost op in het volstrek unieke'

Volkskrant

'Duister drama over projectie en waarheid'

NRC

'Onderhoudende, intelligente film vol symboliek'

Troskompas

Tickets

Morgen

wo 26 jun