Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Moving
Herkomst
Japan
Gesproken taal
Japans
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Shinji Sômai
Lengte
125 minuten
Genre
Drama
Cast
Kiichi Nakai, Junko Sakurada, Tomoko Tabata
Jaar
1993
Kijkwijzer
Grof taalgebruikvanaf 12 jaarDrugs- en/of alcoholmisbruikAngstGeweld
Vraag iemand mee

Als haar ouders uit elkaar gaan en haar vader Kenichi het ouderlijk huis verlaat, blijft de 12-jarige Renko (Tomoko Tabata) alleen achter met haar moeder Nazuna in Kyoto. Terwijl Nazuna nieuwe regels voor hun leven samen opstelt, maakt Renko haar eigen plannen. Alle veranderingen in het gezin vinden op haar voorwaarden plaats.
Deze in 4K-gerestaureerde coming-of-age-klassieker van Shinji Sômai werd op het filmfestival van Venetië uitgeroepen tot Beste Restauratie.

Renko blijkt een zeer eigenzinnig tienermeisje dat onverstoorbaar haar eigen pad kiest. Somai filmt in lange takes, waarin de acteurs alle ruimte krijgen om te schitteren. De vertelling laveert tussen ernst en humor, met een magisch-realistische ondertoon, tegen de achtergrond van een traditioneel vuurwerkfestival. Regisseur Shinji Somai (1948-2001) trad op de voorgrond in de jaren tachtig, toen het Japanse studiosysteem instortte en onafhankelijke regisseurs de ruimte kregen. Hij regisseerde dertien speelfilms, vooral binnen het genre ‘seishun eiga’ (jeugdfilm). Behalve de lange takes is ook het gebruik van de elementen een belangrijk stijlelement in Somais films; tyfoons en stortbuien verbeelden de emotionele turbulentie van opgroeiende kinderen in een chaotische omgeving. Gevierde filmauteurs als Hirokazu Kore-eda (Monster, Shoplifters) en Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car) beschouwen Shinji Somai als inspirerend voorbeeld; toch zijn Somais films buiten Japan nagenoeg onbekend. Met de uitbreng van de 4K-restauratie van Moving (Ohikkoshi) – op het filmfestival van Venetië uitgeroepen tot Beste Restauratie – is deze gelauwerde klassieker ('Een meesterwerk', oordeelde Le Monde) voor het eerst te zien in Nederland. 

'Uitzonderlijk getalenteerd'

NRC

'Prachtige en ontroerende Japanse film'

Trouw

'Ontroerend en wonderschoon'

Volkskrant