Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Le gang des bois du temple | Previously Unreleased
Herkomst
Frankrijk
Gesproken taal
Frans, Engels
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Rabah Ameur-Zaïmeche
Lengte
113 minuten
Genre
Drama
Cast
Régis Laroche, Philippe Petit, Slimane Dazi, Lina El Arabi
Jaar
2022
Kijkwijzer
Grof taalgebruikvanaf 12 jaarAngstGeweld
Vraag iemand mee

Previously Unreleased zijn films die te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar niet hier. Onterecht, dus haalt Eye Filmmuseum jaarlijks een selectie van deze pareltjes naar Nederland. De tien van dit jaar vertonen wij deze zomer.
Bois du temple is een buitenwijk van Parijs, waar een bende kruimeldieven op leeftijd woont. Net als een gepensioneerde militair bezig is met de begrafenis van zijn moeder, bereidt zijn buurman zich voor om met zijn gang het konvooi van een rijke Arabische prins te beroven.

Voor zijn film over een bende overvallers uit de banlieue die boven zijn macht grijpt, liet regisseur Rabah Ameur-Zaïmeche zich inspireren door klassieke genres als de heist-film, wraakfilm en sociaal-realistisch drama. Met de nadruk op dat laatste. Ze groeiden samen op, de vrienden uit een grauwe Parijse voorstad. De een heeft al een gezin, de ander staat op punt van trouwen. Mannen aan de onderkant van de samenleving die in één klap rijk hopen te worden. Het doelwit is een auto die een fortuin vervoert.
De overval slaagt, maar de eigenaar van de buit, een Arabische prins, laat het er niet bij zitten en stuurt zijn beulen op de gang af.Gaandeweg zal deze zo zorgeloos begonnen heist-film zich ontpoppen als een grimmige reflectie op een maatschappij waarin de macht van het kapitaal zich genadeloos laat gelden. Meer Ken Loach dan Heat. Deze onconventionele genrefilm was een verrassende titel in de Forum-sectie van de Berlinale. Nummer 9 op de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.

Tickets

do 11 jul

za 13 jul

di 16 jul