Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
I Am the River, The River is Me
Herkomst
Nederland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland
Gesproken taal
Engels, Maori
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Petr Lom
Lengte
90 minuten
Genre
Documentaire
Cast
Ned Tapa
Jaar
2024
Kijkwijzer
Alle leeftijden
Vraag iemand mee

In deze documentaire neemt Māori-stamleider Ned Tapa een groep vrienden en familie mee op een adembenemende kanotocht over de Whanganui-rivier in Aotearoa, zoals de Maori Nieuw-Zeeland noemen. Hij laat zien dat inheemse wijsheid urgenter dan ooit is geworden nu we de klimaatcrisis van onze planeet het hoofd moeten bieden.

De Whanganui Rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen.
Ned Tapa, de Maori voogd van de rivier, neemt de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten mee op een vijfdaagse kanotocht op de indrukwekkende rivier. Terwijl rivier en reizigers organisch samenstromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden. Iedereen in de groep – inclusief de filmploeg – heeft een stem en wordt een personage in deze film.
I Am The River, The River Is Me is daardoor meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van onze Westerse – het is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde. ‘I feel it is my job to ensure that what I’ve been given, I hand on to others.’– Ned Tapa (Whanganui)

Tickets

di 25 jun

wo 26 jun