Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Freda | Movies that Matter on Tour
Herkomst
Frankrijk, Haïti, Benin
Gesproken taal
Frans, Creools
Ondertiteling
Engels
Regie
Géssica Généus
Lengte
93 minuten
Genre
Movies That Matter
Cast
Néhémie Bastien, Fabiola Remy, Djanaïna François, Jean Jean
Jaar
2022
Kijkwijzer
Vraag iemand mee

Krachtig, dynamisch drama over de jonge Haïtiaanse Freda. Ze wil een vredig en vervullend leven, maar in haar gewelddadige en corrupte land is dat niet gemakkelijk. Haar geliefde Yeshua wil dat ze bij hem komt wonen in het buitenland. Maar moet ze niet vechten voor haar familie en haar land?
Voorafgaand aan de film is er een inleiding, het nagesprek is met Jose van der Vossen-Magloire.*

Freda woont met haar moeder Jeanette, haar zus en broer in Port-au-Prince, waar ze een kleine kruidenierswinkel runnen. Freda studeert ook nog antropologie aan de universiteit, waar ze felle discussies voert over politiek, corruptie, racisme en sociale onrechtvaardigheid. Haar zorgeloze zus Esther zegt dat Freda alles te serieus neemt, maar heeft Freda net zo hard nodig als haar moeder. Freda's geliefde Yeshua, die naar de Dominicaanse Republiek verhuisde nadat hij slachtoffer werd van een willekeurige schietpartij, vraagt of ze bij hem komt wonen. Stuk voor stuk hartverscheurende dilemma's, waarin ze in haar eentje een weg moet zien te vinden. De film, die wordt afgewisseld met documentairebeelden van gewelddadige betogingen tegen corruptie, zit bomvol fantastische Haïtiaanse muziek en dans. 
*Jose van der Vossen-Magloire woonde ruim 33 jaar op Haïti en werkte er voor verschillende internationale en lokale organisaties op het gebied van gezondheid, onderwijs en interculturele communicatie. Mede door haar bi-culturele gezin en haar brede netwerk in alle lagen van de lokale bevolking werd Haïti haar tweede vaderland. Toch vluchtte ze in 2019 hals over kop terug naar Nederland vanwege de verlammende dagelijkse onveiligheid en het extreme geweld.
Met Jose praten we over de schoonheid van Haïti en haar bevolking, maar ook over de grote problemen die het land al vele jaren kent op het gebied van armoede, onveiligheid, de positie van vrouwen en grootschalige corruptie. En over één van de belangrijkste thema's van de film: weg gaan of blijven?

Movies that Matter organiseert met haar On Tour-programma filmvertoningen en verdiepingsprogramma's door het hele land én online. Ze werken hierbij samen met uiteenlopende organisaties en bedrijven. De stichting organiseert onder andere ook het jaarlijkse Movies that Matter festival in Den Haag.

Tickets

di 12 dec