Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Explanation for Everything
Herkomst
Hongarije
Gesproken taal
Hongaars
Ondertiteling
Nederlands
Regie
Gábor Reisz
Lengte
127 minuten
Genre
Drama
Cast
Gáspár Adonyi-Walsh, Rebeka Hatházi, Lilla Kizlinger, István Znamenák, András Rusznák
Jaar
2023
Kijkwijzer
Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Vraag iemand mee

Dit indrukwekkende drama van Gábor Reisz is een vernietigende aanklacht tegen reactionaire politiek en misleidende journalistiek en wordt verteld vanuit meerdere perspectieven, wat de thema's in de film diepte geeft en inzichtelijker maakt.

Abel is een echte tiener: impulsief en meer geïnteresseerd in een vrouwelijke klasgenoot dan in school. Tijdens een mondeling overhoring klapt hij dicht. Om hem aan het praten te krijgen, vraagt Abels geschiedenisleraar Jakub hem naar het vaag politieke speldje op zijn blazer, maar Abel blijft zwijgen en krijgt een onvoldoende.
Abels conservatieve en nationalistische vader György is woedend en omdat Abel weet dat zijn vader al eens een onenigheid over politiek heeft gehad met Jakub, gebruikt hij de vraag naar het speldje als excuus voor zijn slechte cijfer: een onpatriottische, bevooroordeelde daad van zijn linkse docent. Al snel loopt het uit de hand. Een journalist die naam wil maken, brengt de gebeurtenis landelijke bekendheid en de waarheid verdrinkt in een zee van vooroordelen en onwetendheid.
Het scenario van Gábor Reisz en Eva Schulze demoniseert de personages niet en de vertrouwde humor uit de eerdere films van deze scenarist-regisseur – For Some Inexplicable Reason (2014) en Bad Poems (2018) – is ook in dit relevante drama weer duidelijk aanwezig.

Tickets

wo 24 jul