Bekijk de trailer
Je moet de marketing cookies accepteren om de trailer te kunnen bekijken
Blue ID | Movies that Matter on Tour
Herkomst
Turkije
Gesproken taal
Turks
Ondertiteling
Engels
Regie
Vuslat Karan, Burcu Melekoglu
Lengte
85 minuten
Genre
Movies That Matter
Cast
Jaar
2022
Kijkwijzer
Grof taalgebruikvanaf 12 jaarDiscriminatieGeweld
Vraag iemand mee

Op 4 oktober 2012 krijgt voormalig acteur Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie. Een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestiging is gezet. Maar als de media lucht krijgen van zijn transitie, wordt zijn persoonlijke leven aan stukken gescheurd. Beklemmend portret van de enorme transfobie in Turkije.
Voorafgaand aan de film is er een inleiding, erna is er een nagesprek met Eva Hofman en Conny van Iersel*.

'Ik was altijd al een man,' zegt Rüzgar Erkoçlar en die eerste testosteroninjectie doet hem glimmen van geluk. Maar als de media met zijn verhaal aan de haal gaan, verandert alles. Had hij kunnen vermoeden hoe loodzwaar zijn traject zou zijn? Dat het traditionele Turkije hem tot voorpaginanieuws zou maken omdat hij een bekende actrice was? Dat er vijandige tirades op social media zouden circuleren en zijn familie de rioolpers van zich af zou moeten houden? Misschien wel. In deze documentaire wordt het hele proces, een pad geplaveid met frustratie, vernedering en eindeloos wachten, vastgelegd.
*Voor het nagesprek (direct aansluitend in de filmzaal) hebben we twee passende gasten. Journaliste Eva Hofman deed onlangs uitgebreid onderzoek voor de Groene Amsterdammer naar de schrikbarend toegenomen haat jegens homo's en transpersonen, ook in Nederland. Deze publicatie deed de nodige stof opwaaien. Daarnaast Conny van Iersel, al sinds de jaren 80 actief voor het COC en daardoor goed in staat om nu met ‘vroeger’ te vergelijken. Ze werkte mee aan diverse homofestivals, aan Roze Zaterdag en is algemeen bestuurslid COC-NHN. Daarnaast is Conny ook roze ambassadeur 50+ en coördinator van de Pink Society, een roze seniorengroep actief in Alkmaar. 

Tickets

di 3 okt