Terug naar het nieuwsoverzicht

Deadpan Delights: The Films Of Jim Jarmusch

Mis het niet!

Met zijn kenmerkende witte haar en ultracoole rocksterpersoonlijkheid is Jim Jarmusch de archetypische auteur van de Amerikaanse onafhankelijke film. Jarmusch heeft zich standvastig verzet tegen de sirenen van Hollywood en heeft stijlvolle, wereldse en door en door hippe films gemaakt die altijd alom geliefd zijn in het internationale filmcircuit. We zijn dan ook vereerd dat we vanaf 17 augustus een essentiële selectie van zijn films in onze bioscoop kunnen vertonen, samenvallend met de 4K gerestaureerde heruitgave van zijn 90’s hiphop-samurai cultklassieker Ghost Dog: The Way Of The Samurai.

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Regisseur Jim Jarmusch verkent de grenzen van de samoeraifilm in deze film die gesitueerd is in New York. Hoofdpersoon is de mysterieuze lonely hitman Ghost Dog (veelgeprezen rol van Forest Whitaker), een grote, zware, zwarte man die zich met een bijna magische lichtheid voortbeweegt. Ghost Dog laat zich leiden door de beginselen van de legendarische Japanse samoerai. Als de maffia hem na jaren trouwe dienst dwarsboomt, valt de stoïcijnse Ghost Dog – voortgestuwd door sfeervolle hiphop – terug op zijn samoerai-overtuigingen.

Wordt niet meer vertoond

Coffee & Cigarettes (2003)

Deze 11-vignettenfilm richt zich op de menselijke interacties die plaatsvinden tijdens het alledaagse genot van koffie en sigaretten. Met bekende acteurs en andere artiesten als zichzelf of een versie daarvan, belicht de film de nuances en subtiele vijandigheden die deel kunnen uitmaken van schijnbaar normale gesprekken. Bill Murray wacht op de Wu-Tang Clan, Iggy Pop en Tom Waits werken elkaar op de zenuwen en Jack en Meg White van de White Stripes discussiëren over Nikola Tesla.

Trailer & tickets

Dead Man (1995)

Als William Blake gewond raakt, probeert de Indiaan de mysterieuze jongeman op te lappen. Blake is op de vlucht voor een premiejager en de indiaan schiet hem te hulp. Met een klassiek geworden slotscène, gedraaid door Robby Müller, waarin Johnny Depp in een kano de zee op drijft. Robby Müller zei over Dead Man: “Eigenlijk heb ik mijn hart verpand aan die film. We namen hem op in British Columbia, zo’n fascinerend mooi gebied dat als we daar in kleur hadden gedraaid, het Discovery Channel zou zijn geworden (…) Vaak geeft kleur te veel overbodige informatie. Het is net als met gedichten: de woorden die je niet nodig hebt laat je weg bij zwart-wit.”

Trailers & tickets

Night on Earth (1991)

Behalve door Parijs, New York, Los Angeles en Helsinki laat Jarmusch de taxi ook door Rome rijden. Aan het stuur zit spraakwaterval Roberto Benigni, de Italiaanse komiek. Op de achterbank een pastoor met een onduidelijke bestemming die de heftig gesticulerende Benigni vooral angst inboezemt. Terwijl nachtelijk Rome voorbijtrekt, windt Benigni zich blasfemisch op en zoekt de pastoor naar zijn pillen – voor het zwakke hart. Ook met Armin Mueller-Stahl, Gena Rowlands en Béatrice Dalle.

Trailer & tickets

Mystery Train (1989)

Mystery Train bevat drie afzonderlijke vertellingen, die zich alle drie binnen een etmaal afspelen in en rond het afgetrapte Hotel Arcade in Memphis, Tennessee, het pelgrimsoord voor Elvis-fans. Jarmusch stopte het scenario vol vreemde personages, buitenlanders die als observanten van de Amerikaanse samenleving dienst doen. John Lurie”s muziek beweegt zich tussen rock en pop, Tom Waits brompraat de stukken aan elkaar.

Trailer & tickets

Down by Law (1986)

“It’s a sad and beautiful world” zegt een grijnzende Roberto terwijl hij zich voorstelt aan Zack (Tom Waits), een mislukte discjockey die op een straathoek in New Orleans zijn verdriet verdrinkt. Niet lang daarna zullen ze tezamen met ene Jack, een armzalige pooier, in de bak belanden. De leegte van het bestaan in de gevangenis wordt opgevuld met uitgesponnen taferelen rondom sigaretten en lucifers, idiote taalspelletjes en vreemde gesprekken. Jarmusch volgt het wonderlijke trio en laat Benigni (“ai skriem, joe skriem, wie oll skrieme for aiskrriem!”) schitteren in een in hilarisch Italo-Engels afgeleverde monoloog over zijn moeders kookkunsten. Down by Law was Jarmusch” eerste grote publiekssucces, gefilmd in zijn vertrouwde deadpan comedy style; vriend Tom Waits leverde de songs. Collageachtig portret van drie mannen op zoek naar een droom. Roberto Benigni schittert in een hilarische monoloog over zijn moeders kookkunsten, in zwaar aangezet Italo-Engels.

Trailer & tickets

Stranger than Paradise (1984)

New Yorkse ‘hipster’ Willie (jazzmuzikant John Lurie) krijgt onverwacht bezoek van zijn zestienjarige Hongaarse nichtje. Na enkele dagen vertrekt zij weer naar een tante in Cleveland. Willie en zijn vriend Eddie vervelen zich stierlijk en besluiten een jaar later om Eva op te zoeken. De leegte in hun leven blijft. De minimalistische plot van Stranger than Paradise valt uiteen in drie delen: ‘The New World’ speelt zich af in New York, ‘One Year Later’ in Cleveland en het derde ‘Paradise’ in Florida. Elk lang zwart-wit shot wordt afgesloten met een zwart beeld, gelardeerd met muziek van Screaming Jay Hawkins.

Trailer & tickets

Actueel