Terug naar het nieuwsoverzicht

Blue ID | Movies That Matter

3 oktober 19.00 uur

Elke maand vertonen we in het filmhuis in samenwerking met Movies that Matter een spraakmakende film van een filmmaker die zich inzet voor mensenrechten en een duurzame wereld. Films die je ogen openen en je aan het denken zetten.

Op 3 oktober starten we een nieuwe serie Movies that Matter films met de Turkse film Blue ID.

Na dit beklemmende portret van de enorme transfobie in Turkije vindt (direct aansluitend in de filmzaal) een nagesprek plaats met twee passende gasten.
Journaliste Eva Hofman deed onlangs uitgebreid onderzoek voor de Groene Amsterdammer naar de schrikbarend toegenomen haat jegens homo’s en transpersonen, ook in Nederland. Deze publicatie deed de nodige stof opwaaien. 
Daarnaast Conny van Iersel, al sinds de jaren 80 actief voor het COC en daardoor goed in staat om nu met ‘vroeger’ te vergelijken. Ze werkte mee aan diverse homofestivals, aan Roze Zaterdag en is algemeen bestuurslid COC-NHN. Daarnaast is Conny ook roze ambassadeur 50+ en coördinator van de Pink Society, een roze seniorengroep actief in Alkmaar.

Volgende Movies that Matter films staan gepland op:

  • 14 november – Total Trust
  • 12 december – Freda

Blue ID

‘Ik was altijd al een man,’ zegt voormalig acteur Rüzgar Erkoçlar en die eerste testosteroninjectie doet hem glimmen van geluk. Maar als de media met zijn verhaal aan de haal gaan, verandert alles. Had hij kunnen vermoeden hoe loodzwaar zijn traject zou zijn? Dat het traditionele Turkije hem tot voorpaginanieuws zou maken omdat hij een bekende actrice was? Dat er vijandige tirades op social media zouden circuleren en zijn familie de rioolpers van zich af zou moeten houden? Misschien wel. In deze documentaire wordt het hele proces, een pad geplaveid met frustratie, vernedering en eindeloos wachten, vastgelegd.

 

Trailer & tickets